'Jongeren, neem een dag vrij om te stemmen!'

Sinds eind januari slingert BNN-presentator Tim Hofman (28) zijn boodschap het land in: Jongeren, ga stemmen! Destijds was het nog een idee op Twitter dat enorm veel aandacht kreeg, gisteren werd de echte campagne gelanceerd. "We moesten even ademhalen na alle publiciteit", vertelt Rutger de Quay (21), freelance journalist en een van de mensen die vanaf het begin bij het initiatief betrokken is.


Neem vrij op 15 maart en ga stemmen, is de boodschap van de campagne. Tim Hofman schrijft in een kort 'manifest': "Laat je horen op 15 maart, de dag dat we ultieme uiting van onze vrijheid mogen gebruiken, namelijk: ons stemrecht. Hoera!" Die vrijheid moet je vieren, zegt De Quay. "We zijn vrij als de koning jarig is, we vieren dat we bevrijd zijn, we moeten ook vieren dat we mogen stemmen." Of scholieren en studenten letterlijk vrij moeten nemen, laat De Quay in het midden. "Het is zo symbolisch als je het zelf maakt. Tegen studenten en scholieren zeggen we, joh, neem een dag vrij. Maar ze kunnen ook hun stempas meenemen en met de hele klas gaan stemmen."


Ook andere invloedrijke jongeren voelen zich verantwoordelijk. Blogger Marlous van den Hoogen (24): "Stiekem vind ik het best spannend om aan te snijden", schreef ze onlangs op haar website Lastdaysofspring.com, "want politiek ligt vaak gevoelig en anoniem vanachter de computer kan het er soms hard aan toe gaan."


Maar deze keer maakte de lifestyleblogger en communicatiestudent een uitzondering. "Ik wilde er nu wél over schrijven omdat na de Brexit en de verkiezingen in Amerika bleek dat veel mensen die niet gestemd hadden het niet eens waren met de uitslag." Door jongeren op haar blog op te roepen te gaan stemmen, hoopt ze dat in Nederland niet hetzelfde gebeurt. "Jongeren om mij heen hebben een duidelijke mening, deel die dan ook en probeer iets te veranderen."


Met 25.000 bezoekers op haar site heeft Van den Hoogen een groot bereik. Ze hoort vaak dat jonge mensen het gevoel hebben dat 'die ene stem toch niet uitmaakt', dat partijprogramma's te uitgebreid zijn en politici niet altijd duidelijk. Zelf is ze nog zwevende en zich daarom aan het verdiepen. Daarom schrijft ze tot de verkiezingen elke week een update met daarin standpunten van politieke partijen die belangrijk zijn voor studenten en lijstjes met verschillende stemwijzers.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden