Jongeren moeten niet zeuren

Zitten de oudere generaties de jongere in de weg? Alleen oudere lezers reageerden. Sommigen wijzen op hun eigen sobere leven, anderen pleiten voor een goed gesprek tussen de generaties.

'Profiteur'
Het hoge woord moet er maar een uit: mijn man (1951) is een profiteur! Lekker koeien melken terwijl menigeen op bed moest blijven; gratis kost en inwoning en zakgeld toe in militaire dienst; idem toen hij voor ontwikelingsorganisatie SNV 2,5 jaar in de tropen zat; kinderbijslag voor drie kinderen gevangen (en ze niet de gelegenheid gegeven een studieschuld op te bouwen); jarenlang huurwaardeforfait betaald zonder te profiteren van hypotheekrenteaftrek; in 25 jaar wel twee dagen ziek thuis gebleven; op de fiets naar z'n werk terwijl benzineaccijns zo hard nodig is; vrijwilligerswerk doen, terwijl hij ook de sportschool kon steunen; weinig jongeren zien dringen toen hij daarmee stopte; vut-premie betaald en sigaar uit eigen doos geweigerd, wil gewoon doorwerken tot aan z'n pensionering. Zo, dat lucht op.

Marja Rietveld-Trapman Hapert

Overleg tussen oud en jong
Zeker denk ik na over de belangen van jongere generaties. Ik wil graag dat mijn kinderen en kleinkinderen het beter hebben dan wij. Ik ken veel mensen van mijn leeftijd die er ook zo denken. Een jongereninitiatief valt zeker toe te juichen. De jongeren hebben het wel over hun eigen toekomst. Er moet daarom misschien beter overlegd worden tussen jongeren en ouderen. Ik lees dat de pensioenleeftijd verhoogd moet worden, maar in dezelfde zaterdagkrant staat in een interviewtje waarin een 26-jarige communicatiestudent zegt dat 'ouderen de banen bezet houden' waardoor jongeren geen werk kunnen vinden. Dan krijg ik als nog steeds werkende babyboomer een erg beklemmend en ongewenst gevoel. Zo los je de problemen niet op.

Marg Gerritsen Hoofddorp

Geen 67 maar 45 jaar
Natuurlijk zit de ene generatie de andere niet in de weg. We leven met elkaar in deze maatschappij en moeten met elkaar 'door de tijd'. Het lijkt veel beter en eerlijker dat er in plaats van verhoging van de pensioenleeftijd, afspraken worden gemaakt over hoeveel jaar iemand geacht wordt te werken. Stel dat vast op bijvoorbeeld 45 jaar zodat de studentjes van de G500, die na hun studie (grotendeels op kosten van de staat) op ongeveer 25-jarige leeftijd beginnen met werken tot hun 70-ste door moeten. Terwijl een vmbo'er die met 16 jaar, meestal met de handen, het brood moet verdienen op 61-jarige leeftijd van het pensioen kan genieten.

Eeltsje Wagenaar Wâlterswâld

Koudwaterkraantje
Bijna 50 jaar gewerkt zonder ooit werkloos geweest te zijn, Nu ben ik 64 jaar. Wat een pech dat net nu de crisis uitgebroken is, want daar gaan de jongeren mij op afrekenen.

Ik krijg prepensioen van 1300 euro per maand voor mijn vrouw en mijzelf en heb een riante flat van 70 vierkante meter. Jongeren voelen zich tekort gedaan, terwijl zij het nog nooit zo goed gehad hebben als nu. Vergelijk dat eens met mijn jeugd in de jaren vijftig en zestig, met alleen een koudwaterkraantje in huis. Jongeren moeten aanpakken en niet zeuren over wat zij tekort zouden kunnen komen!

Ron Stam Ede (Gld.)

Niet allemaal rijk
Hebben babyboomers allemaal grote huizen, goede pensioenen en hebben ze echt zo goed voor zichzelf gezorgd? Als jongeren niet willen zorgen voor ouderen dan moeten ouderen weigeren mee te betalen aan creches en schoolboeken en gratis openbaar vervoer. Willen we daar naartoe? Nou dan! Zullen we niet langer polariseren maar de zaken scherp houden? Niet alle ouderen zijn rijk.

Jeanne Dijkstra Ermelo

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden