Jongeren met beperking blijven in vies gebouw wonen

De locatie van Ascensio zag er bij diverse inspectiebezoeken onverzorgd en onhygiënisch uit. Deze foto is niet gemaakt in het gebouw in dit artikel. Beeld thinkstock
De locatie van Ascensio zag er bij diverse inspectiebezoeken onverzorgd en onhygiënisch uit. Deze foto is niet gemaakt in het gebouw in dit artikel.Beeld thinkstock

Zelfs de zwaarste wapens van de Inspectie voor de Gezondheidszorg kunnen niet voorkomen dat een groep jongvolwassen met gedragsproblemen in een vies, onveilig gebouw blijft wonen. Dat bleek woensdag uit een bericht van de inspectie over Ascensio Zorg in Hilversum.

Alwin Kuiken

De instelling die zorg met verblijf biedt aan jongeren met een verstandelijke beperking of gedragsproblemen, was eind vorig jaar door de inspectie te verstaan gegeven dat het de zorg aan een andere aanbieder moest overdragen. Binnen vier weken moest dat gebeuren, anders zou er een boete volgen. Staatssecretaris Van Rijn (volksgezondheid) haalde de casus aan tijdens het debat over de kwaliteit van de verpleeghuiszorg nog. Ascensio was volgens hem een voorbeeld dat de zorg van een slecht presenterende aanbieder door een ander overgenomen moest worden.

En slecht presteren deed Ascensio: de locatie zag er bij diverse inspectiebezoeken onverzorgd en onhygiënisch uit. Overal lag rotzooi, en van alles was kapot. Nooddeuren zaten potdicht. Het achterstallig onderhoud was zo erg dat de inspectie zich 'zeer geschrokken' toonde.

Opdracht
De jongeren kregen zo de indruk, schreef de inspectie in haar laatste rapport, dat een schone en nette leefomgeving niet nodig is om zelfstandig te kunnen leven. Mogelijkheden om zich te ontwikkelen werden hen volgens de inspectie zo ontnomen.

De afgelopen weken was het de vraag of Ascensio zich aan de opdracht zou houden. Dat een instelling waar mensen wonen de zorg moet overdragen, is bijzonder. Meestal zijn het kleine thuiszorgclubjes die zo'n opdracht krijgen.

Even leek het erop dat Ascensio er met een truc onderuit zou komen. De zorg werd overgedaan aan Infinitus, een bv van dezelfde eigenaar. Maar daar trapte de inspectie niet in. Beide bv's worden als dezelfde onderneming gezien.

Toch lijken de jongeren nog niet verlost van hun verblijf tussen de loshangende verlichting, kapotte deuren en smerige wc's. Een fors deel van de bewoners heeft gezegd geen zorg meer te willen. Daarmee is hun onderkomen geen zaak meer van de inspectie. Zij komt alleen in actie als er iets mis is met de zorgverlening.

Machteloos
Ook als een andere zorgaanbieder de zorg in het onveilige pand overneemt, waarvan in enkele gevallen sprake is, staat de inspectie machteloos. Zij gaat alleen over de zorgverlener, niet over de verhuurder. Het is overigens niet zo dat de jongeren hun huur uit hun persoonsgebonden budget betalen. Per 1 januari heeft Achmea die allemaal stopgezet.

Hoewel de zorg voor jongeren met psychiatrische problemen dit jaar naar de gemeenten is overgaan, blijft zorgverzekeraar Achmea voor driekwart van de bewoners verantwoordelijk. Zij vallen vanwege een verstandelijke beperking, onder de wet langdurige zorg.

De gemeente Hilversum, die veel klachten uit de buurt kreeg over het losbandige en seksueel getinte gedrag van de jongeren zit met de kwestie in haar maag. Van een situatie met lastige jongeren die begeleid werden, zitten ze nu met een situatie met lastige jongeren zonder begeleiding.

Dat zoveel jongeren met een geldige indicatie voor zorg ineens geen zorg meer krijgen, stemt de gemeente 'ongerust'. Een woordvoerder noemt het bovendien de vraag in hoeverre de jongeren de keus om van zorg af te zien zelf gemaakt, hebben of dat de begeleider van Ascensio die keuze voor hen heeft gemaakt.

Ascensio Zorg wilde niet reageren op vragen van Trouw.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden