Jongeren kijken drie uur per dag televisie

Jongeren kijken gemiddeld drie uur per dag televisie. Dat blijkt uit door het CBS gepubliceerd onderzoek naar kijkgedrag van jongeren uit de derde klas van het voortgezet onderwijs. Volgens onderzoekster G. van der Werf zijn speelfilms, series en muziekprogramma's favoriet.

In het weekeinde en tijdens de vakanties zit de jeugd nog langer voor de buis, namelijk vier uur.

Nog geen 30 procent van de leerlingen kijkt naar het journaal of naar acutaliteitenprogramma's. Het minst in trek zijn populair-wetenschappelijke uitzendingen en documentaires.

Van der Werf constateert verschillen tussen jongens en meisjes. De laatste blijken de meest fervente tv-kijkers te zijn. Bovendien zijn kinder- en jeugdprogramma's, soap, muziek, spelletjes en amusement beter aan de meiden dan aan de jongens besteed.

Hoe hoger het schooltype des te minder tijd wordt voor de buis doorgebracht. Zo kijken vwo-leerlingen gemiddeld een uur minder tv dan leerlingen van het ivbo, het individueel voortgezet basisonderwijs.

Van der Werf constateert dat minder tv kijken tot betere onderwijsresultaten leidt. Leerlingen die minder tijd voor de buis doorbrengen, scoren hoger op de toetsen voor Nederlands en wiskunde en blijven minder vaak zitten. Die prestaties hangen ook samen met het sociale milieu waaruit de leerlingen komen en met het schooltype waarop ze zitten. Maar het onderzoek, gebaseerd op een peiling onder 20000 leerlingen, toont volgens Van der Werf aan dat veel tv-kijken negatieve effecten heeft op de schoolresultaten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden