Jongeren interviewen kopstukken over een groener Limburg

Wat doet u voor mijn toekomst? Die vraag stelden 24 Limburgse middelbare scholieren (van vijftien tot achttien jaar) aan evenzoveel toonaangevende bedrijven en organisaties in de provincie.

Rianne Klazinga

De scholieren interviewden leidinggevenden van onder meer bierbrouwer Gulpener, afvalinzamelaar Van Gansewinkel, Waterleidingmaatschappij Limburg, de provincie en de organisatie van Pinkpop over hun plannen en initiatieven op het gebied van voeding, energie, design, wonen en vrije tijd. Deze gesprekken zijn uitgewerkt en gebundeld in ’Limburg 2030, Wat doet u voor mijn toekomst?’, dat vandaag wordt gepresenteerd in Maastricht.

„Met dit boek willen we niet alleen de lezer een kijkje geven in het Limburgs bedrijfsleven, maar ook jongeren inspireren”, zegt Marion van der Kleij, van de Stichting Duurzaam Geleerd, die het initiatief nam voor het project. „Ik heb gemerkt dat als je het geitenwollensokkenimago van duurzaamheid afschudt en je je niet richt op het verbieden van dingen, je jongeren makkelijker bereikt. Door ze te laten nadenken over nieuwe manieren waarop je duurzaamheid kunt aanpakken, raken ze enthousiast en komen ze in beweging om te helpen zoeken naar kansen.”

Zowel Michael Braungart, grondlegger van het cradle to cradle-principe, dat veel aan bod komt, als Anne-Marie Rakhorst schreef een voorwoord. Rakhorst is flink gestegen in de Duurzame 100, die vandaag als bijlage bij Trouw verschijnt. Van der Kleij: „Wij hebben voor Anne-Marie gekozen, omdat we haar heel inspirerend vinden. Op een vernieuwende, creatieve en aansprekende manier zet zij duurzaamheid op de kaart. Vanuit die positieve benadering is het makkelijk steeds meer jongeren hierbij te betrekken.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden