Jongeren helpen de badmeester in De Mirandabad een handje

Jaarlijks verwerken de 1300 zwembaden in Nederland 150 miljoen bezoekers. Sommige badgasten gedragen zich slecht. Diefstal, discriminatie, dronkenschap, molestatie en seksueel wangedrag. Uit een steekproef blijkt dat zeventig procent van de zwembaden er regelmatig mee te maken heeft. Een kleine rondgang langs verschillende zwembaden. Vandaag: jongeren handhaven de orde.

AMSTERDAM - Op weg naar de uitgang schiet een moeder met kind Rafik aan. Twee jongens met een bal verpesten de sfeer op de zonneweide, vertelt ze. De jochies schieten telkens de bal in de nek bij passerende badgasten. ,,Wijst u ze eens aan?'', vraagt Rafik (18) en gaat er meteen op af. De jongens beloven beteuterd beterschap.

Ooit had het De Mirandabad in de Amsterdamse Rivierenbuurt geen reputatie om trots op te zijn. Keer op keer kwam het zwembad slecht in het nieuws. Verkrachtingen, geweld, badmeesters die werden getreiterd; het leek er gewoon bij te horen. Met z'n subtropische zwemparadijs en vijftig-meterbuitenbad trekt het De Mirandabad jonge bezoekers uit de hele regio, dus ook de lastpakken.

Tot het wijkbureau het zat werd om telkens in te moeten grijpen. Het bedacht een lumineus plan: jongeren zorgen voor de problemen, dus laat ze zelf de rotzooi oplossen. Het mes sneed bovendien aan twee kanten. Voor het 'Rivierenteam' werden de probleemjongeren uit de Rivierenbuurt benaderd.

De opzet slaagde volledig, vertelt coördinator Richard Lenzen tevreden. Het aantal incidenten is fors afgenomen. En de politie geniet bij de jongeren in de Rivierenbuurt een veel beter imago dan in andere Amsterdamse buurten. Wat dat betreft vindt Lenzen het jammer dat het wijkbureau zich dit jaar uit het project heeft moeten terugtrekken. De Amsterdamse politie gaat zich richten op haar hoofdtaken en daar hoort zo'n jongerenpreventieteam niet bij. Het Rivierenteam dient nu als snuffelstage voor langdurig werkloze jongeren uit heel Amsterdam.

Prince Ansah (20) doet samen met Indjomar Everts (22) met licht swingende pas de ronde over het buitenbadterrein, de portofoons bungelend aan de broekriem. Alle zwemmers weten dat de jongens in hun vuurrode polo's van het Rivierenteam zijn. Ze worden regelmatig aangesproken. ,,Jointjes roken, bierdrinken, zonder kaartje over het hek van het zwembad klimmen'', sommen de twee jongens vaak voorkomende overtredingen op. Bij het laatste gaan de ogen van Prince glimmen. ,,Dat is een spelletje!''

Aan de rand van het zwembad schalt een gettoblaster over het water. Als Indjomar vraagt of het wat zachter kan, draaien de jongens braaf de volumeknop omlaag. Prince vindt het Rivierenteam wel een stoere job. Onlangs is hij nog door de stadstelevisie geïnterviewd. Daar kun je mee thuiskomen bij je vrienden. 'sAvonds is hij wel doodop. ,,Het is fysiek niet zwaar, maar mentaal wel'', vindt hij. En soms voelt hij zich een beetje met z'n handen gebonden. Als er echt wat loos is -bij een vechtpartij of als een meisje wordt lastiggevallen- mag hij zelf niet ingrijpen maar moet hij de badmeester of de politie waarschuwen. ,,Ik zou ook wel de dingen willen doen die de badmeester mag.'' Wat hij na deze zomer gaat doen, weet Prince nog niet. Badmeester lijkt hem wel wat.

,,Het Rivierenteam heeft meer een preventieve rol. Als ze gezien worden, bedenken kwajongens zich wel twee keer om wat uit te halen'', zegt badmeester Siegfried Haakmat. Hij is namens het zwembad betrokken bij het Rivierenteam. Hij noemt de komst van het team een hele verbetering. ,,Daarvoor was de toestand slecht. Er is altijd een tekort aan badpersoneel, dus wij hielden onze ogen gericht op het water. En dan kwamen mensen bij je klagen: m'n portemonnee is gestolen, mijn dochter is aangerand, m'n tas gejat.''

Dankzij de jongeren in hun rode shirts is de sociale controle hersteld, zegt coördinator Lenzen. ,,Doordat wij er zijn, voelen de badgasten zich veiliger en durven ze lastige jongeren weer aan te spreken op hun gedrag.''

Na lang nadenken komt  Prince Ansah op één nadeel aan de job. Door deze slechte zomer is er weinig te doen. ,,Nou ja, dan ga je squashen, voetballen. Of zwemmen.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden