Jongeren hebben geen idee van de rechtspraak. Jammer

MAAIKE HOMAN

Jakko Kuipers (23) schakelprogramma hbo recht, Leeuwarden

"Wat doet een bode, wat doet een griffier, wat is hun rol? Ik wil alle spelers van de rechtbank in beeld brengen. Uitleggen wat ze doen", zegt Jakko Kuipers. "Laatst moest ik naar een zitting en toen dacht iemand dat ik het over de zitting van een stoel of bank had! Beetje extreem voorbeeld maar jongeren hebben geen idee. Jammer."

Jakko wil zowel aan grote strafzaken als aan kleine aandacht besteden. "Wij krijgen een unieke kijk achter de schermen. Een enorm privilege", zegt hij enthousiast.

Onlangs woonde hij alvast een zaak bij waarbij een jongen van achttien jaar een dodelijk ongeluk veroorzaakt had. "Er waren nabestaanden, slachtoffers, familieleden, en die maakten allemaal gebruik van hun spreekrecht. Heel emotioneel en heel heftig. Ik probeer er dan wel blanco in te gaan en te laten zien hoe zo'n zaak gaat. Ik vertel dan bijvoorbeeld dat alle losse stoelen werden weggehaald voor het geval er heftige reacties zouden komen."

Die kwamen overigens niet, zegt hij.

Volgens hem vinden veel jongeren dit soort inkijkjes wel interessant. "Ik hoop dat dat lukt, want het recht is echt belangrijk en we hebben er allemaal iedere dag mee te maken."

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden