Jongeren drinken minder alcohol

Nederlandse jongeren zijn gemiddeld 13,4 jaar oud als ze beginnen met drinken. Dat is vier maanden later dan voordat het alcoholverbod voor 18-min van kracht werd. De jongeren drinken ook minder, leert internationaal onderzoek.

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER

Nederlandse jongeren zijn gemiddeld 13,4 jaar oud als ze beginnen met drinken, dat is vier maanden later dan voor het alcoholverbod voor 18-min. Uit een eerste analyse van Espad, een groot internationaal onderzoek onder minderjarigen, blijkt dat ze ook mínder drinken.

Espad wordt elke vier jaar uitgevoerd in veertig landen. Het Trimbos-instituut verzorgt het Nederlandse deel: 1700 scholieren van 15 en 16 jaar deden mee in 2015.

Verslavingszorginstelling Jellinek denkt dat ouders makkelijker nee zeggen. Het mag gewoon niet, dat staat sinds twee jaar in de wet.

Toch blijft alcoholgebruik terugdringen lastig in een land waar de bevolking stevig drinkt, zegt woordvoerder Floor van Bakkum. "Elke avond bier of wijn bij het eten, is vrij normaal."

Veel ouders denken dat een positieve opvoeding en goede band - ik steun mijn kind en hou het in de gaten - invloed hebben op het alcoholgebruik. Dat is niet per se waar. Jongeren drinken minder én later als ouders strenge en duidelijke regels stellen, blijkt uit eerdere studies. Hoe groter de beschikbaarheid van alcohol thuis, hoe meer de jongeren zelf innemen.

Het bingedrinken - meer dan vijf glazen in twee uur tijd - blijft problematisch, zegt Trimbos. In de ervaren groep die 'wel eens' alcohol drinkt, heeft bijna driekwart in de vier weken voor het onderzoek tenminste vijf glazen alcohol gedronken, bij één gelegenheid.

Dat aandeel is niet afgenomen tussen 2011 en 2015. Wel zijn de verschillen tussen jongens en meisjes kleiner.

Onder jongens is het bingedrinken gedaald van 53 procent in 2011 naar 38 procent in 2015. Meisjes hebben nu kennelijk meer ervaring met grote hoeveelheden drank.

Vorige week werd al bekend dat minderjarigen zich vaker het ziekenhuis in drinken. 931 jongeren werden in 2015 opgenomen na overmatig alcoholgebruik, 148 (19 procent) meer dan het jaar ervoor.

Hoewel het drugsgebruik in de gehele bevolking is toegenomen, gebruikten jongeren in 2015 niet meer drugs dan in 2011, blijkt uit het onderzoek van Trimbos.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden