Jongeren doen te weinig aan sport

Jongeren moeten meer bewegen, vindt de overheid. Voor de puberteit sporten de meeste jongeren nog wel, maar na hun zestiende doet een kwart van de jongeren helemaal niets meer. Ook allochtone jongeren zijn moeilijk te porren, slechts de helft sport regelmatig. Dat is slecht voor de gezondheid, vindt zowel het ministerie van volksgezondheid, als het ministerie van onderwijs.

Een speciale projectgroep kwam deze week met een plan van aanpak 'Jeugd en beweging'. Jongeren zelf heeft de projectgroep nog niets gevraagd, maar ze wil dat in de toekomst wel gaan doen. Zanzibar peilde alvast een paar meningen.

Sjoerd Tim (18) uit Hoorn, bijvoorbeeld, heeft tot zijn zestiende bij sportclubs gebasketbald en gevoetbald, kreeg toen last van blessures. Nu vindt hij dat een sportclub te veel tijd kost. “Ik heb het druk met school en in het weekend heb ik andere dingen te doen. Ik sport wel, als het mooi weer is, basketballen we op straat, of we huren af en toe een tennisbaan. Ik heb het idee dat ik een goede conditie heb.”

Volgens de projectgroep weten jongeren niet hoe belangrijk sport is en hoeveel je moet bewegen om gezond te blijven. Dat zou ze bijvoorbeeld tijdens de gymles op school moeten worden verteld. Vala van den Boomen (15) lijkt dat een goed idee. Aan de gymles bij haar op school valt nog wel wat te verbeteren, dus zoekt zij het bij een Amsterdamse turnvereniging. “Bij ons is gym geen belangrijk vak. Je krijgt wel een cijfer, maar ze zijn helemaal niet streng. Ik zou het wel leuk vinden als het wat fanatieker was, maar ik denk dat dat heel erg ligt aan welke leraar je hebt.”

Weinig beweging, oftewel 'bewegingsarmoede', kan leiden tot overgewicht en op latere leeftijd hebben mensen die nooit sporten meer kans op bijvoorbeeld hart- en vaatziekten. Bovendien is de sportclub een goede plek om mensen te leren kennen en te leren met anderen samen te werken, vindt de projectgroep.

Echt concrete voorstellen worden in het plan nog niet gedaan, maar de projectgroep heeft dan ook vier jaar de tijd en een budget van bijna negen miljoen gulden om meer jongeren aan het sporten te krijgen. Ze willen onder andere dat scholen, gemeentes en sportclubs samen om de tafel gaan zitten om te praten over het aantrekkelijk maken van sport, en er moet een landelijke voorlichtingscampagne komen. De nadruk komt te liggen op het plezier dat je aan sporten kunt beleven.

Jo Lucassen van de projectgroep geeft toe dat een deel van de jongeren wel sport, maar gewoon geen zin heeft om zich bij een club aan te sluiten. “Natuurlijk speelt bij dit project ook mee dat sportverenigingen zich zorgen maken over de leegloop.”

Sander Reilingh (19) heeft geen vereniging nodig. Hij heeft zich aangesloten bij een grote groep skaters in Edam. “Als het droog is, ben ik aan het skaten. Je maakt contact op straat en dan leer je het spelenderwijs van anderen die al langer bezig zijn.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden