Jongeren bezorgd over toekomst orthodoxe kerk

Orthodox-christelijke jongeren maken zich zorgen over de toekomst van hun kerk in West-Europa. Dat bleek deze week op een internationale jongerenbijeenkomst in Athene.

„De orthodoxe kerk in West-Europa verkeert in een crisis”, concludeerde Igor Sollogoub (23) deze week in Athene. Sollogoub is de nieuw gekozen representant voor West-Europa en de Verenigde Staten in het bestuur van de internationale orthodox-christelijke jongerenorganisatie Syndesmos.

Meer dan honderd afgevaardigden uit de hele wereld kozen maandag in Athene een nieuw bestuur.

Het wereldwijde jongerenplatform Syndesmos, waarbij ongeveer zestig orthodoxe jongerenorganisaties en theologische scholen zijn aangesloten, stimuleert ontmoeting tussen orthodoxe jongeren, en internationale evenementen om de eenheid van de orthodoxe kerk te bevorderen.

Het nieuwe bestuurslid Sollogoub toonde zich bezorgd over de geseculariseerde situatie in het Westen. „Afgelopen jaren zijn minder jongeren actief voor Syndesmos. Ook op lokaal niveau zijn jongeren minder gemotiveerd om aan het kerkleven deel te nemen. Tel daar de problemen bij op die de patriarchaten onderling hebben, en je kunt stellen dat de orthodoxe kerk in West-Europa in een crisis verkeert.”

Zo zitten in Finland de patriarchaten van Moskou en Constantinopel elkaar in de weg. Finland valt onder het patriarchaat van Constantinopel. Janne Parkkila (23), uit het zuidelijke plaatsje Lappeenranta aan de Russische grens, vertelt hoe ’Moskou’ nieuwe kerken bouwt in zijn regio. Zonder toestemming van het patriarchaat van Constantinopel, welteverstaan.

„Het patriarchaat van Moskou gedraagt zich als een despotische monarch”, zegt Parkkila. „Het eist bovendien dat we onze kerkdiensten in het Kerkslavisch houden in plaats van in het Fins. Zijn landgenote Ilona Kopakkala (22) vult hem aan: „Deze houding is niet bepaald orthodox, omdat we nu in de praktijk niet samen bidden met Russische immigranten.”

Toch zijn de jongeren hoopvol. „Door kennis en ervaringen uit te wisselen, vinden we nieuwe manieren om meer jongeren bij de kerk te betrekken”, zegt Sollogoub. „Bovendien beseffen we dat we, ondanks de verschillende culturen en tradities, één zijn in Christus. Daar kunnen de verschillende patriarchaten een voorbeeld aan nemen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden