Jongeren: beleid kabinet lijkt op wrakke zeepkist

Van onze redactie economie

Zo'n honderd leden van de jongerenorganisaties van beide vakverenigingen en van de Landelijke studentenvakbond vinden dat de plannen van het kabinet om te bezuinigen op studiebeurzen en de bijstand voor jongeren, niet goed zijn doordacht.

Zij kwamen afgelopen zaterdagmiddag bijeen in het Vakbondsmuseum in Amsterdam om te discussieren over het inkomensbeleid voor jongeren. De Raad voor het Jeugdbeleid, mede-organisator van de discussiebijeenkomst, voelde zich net zo gepasseerd als de jongeren zelf. "We hopen alsnog op een adviesaanvraag van het kabinet om orde te brengen in deze chaos" , aldus Albert Matthijssen van de raad.

"Er is geen enkele samenhang in het inkomensbeleid, behalve dat jongeren stelselmatig worden gepakt" , klonk het boos in de plechtige Verbondszaal van het voormalig hoofdkwartier van de Algemene Nederlandse Diamantbewerkersbond. Het kabinetsbeleid werd vergeleken met 'een zeepkist, die door gebrek aan logica uit elkaar valt zodra iemand er tegenaan schopt'. Niemand had een goed woord over voor de manier waarop de laatste tijd over jongeren wordt gepraat. "Niet alleen wordt onze economische zelfstandigheid onder druk gezet, we worden ook om de haverklap afgeschilderd als calculerende en frauderende egoisten."

Echte banen

Forumlid Maarten van Poelgeest, bestuurslid van Groen Links en voormalig studentenleider pleitte voor verkorting van de arbeidsduur, waardoor werk meer zou worden herverdeeld. Ook Henk Muller (FNV) ziet nieuwe banen ontstaan na het verkorten van de werktijden, plus 'een stelsel van verlofpakketten'. " De Jeugdwerkgarantiewet moet een vangnet zijn, en niet de zaligmakende toegang tot de arbeidsmarkt."

Margot Vliegenthart, Tweede Kamerlid voor de PvdA, zei dat de Jeugdwerkgarantiewet (JWG) veel kansen biedt aan overheid en bedrijfsleven om te investeren in werk en opleiding voor jongeren. "Het gecombineerd werken en leren in het leerlingwezen is een goed systeem, maar er zijn te weinig jongeren met het vereiste beginniveau. Dit gat kan worden opgevuld door te besluiten om JWG'ers niet alleen in de collectieve sector maar ook in het bedrijfsleven toe te laten."

"Daar schiet je niks mee op" , wierp Anja Bakker, beleidsmedewerkster van de Voedingsbond, tegen vanuit de zaal. Zij riep om meer 'echte banen'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden