Jongeren beginnen later aan seks

null Beeld Thinkstock
Beeld Thinkstock

Nederlandse jongeren beginnen, in vergelijking met vijf jaar geleden, zo'n anderhalf jaar later aan seks. Dat blijkt uit een groot onderzoek 'Seks onder je 25ste 2017' van Rutgers en Soa Aids Nederland, in samenwerking met gemeentelijke gezondheidsdiensten.

Redactie

Als jongeren gemiddeld 18,6 jaar oud zijn heeft de helft van hen geslachtsgemeenschap gehad, zo blijkt uit het onderzoek. In 2012 was dat nog met 17,1 jaar. Het onderzoek werd uitgevoerd onder ruim 20.000 jongeren.

Een duidelijke verklaring voor de verschuiving hebben de onderzoekers niet. Ongeveer de helft van de jongeren die nog geen seks heeft gehad, zegt zichzelf te jong te vinden.

Condoomgebruik

De onderzoekers noemen het zorgelijk dat ruim 40 procent van de jongeren geen condoom gebruikt bij een 'onenightstand'. Bij de eerste keer seks gebruikt 70 procent van de jongeren een condoom. Maar daarna neemt het condoomgebruik sterk af. Als jongeren met een sekspartner stoppen met het gebruik ervan, zegt driekwart van de jongens en twee derde van de meisjes zich niet te hebben laten testen op geslachtsziekten (soa's).

De belangrijkste redenen om geen condoom te gebruiken zijn dat er andere anticonceptie wordt gebruikt, dat partners elkaar vertrouwen of dat het minder lekker is.

Naaktfoto

Opvallend is ook dat 12 procent van de meisjes en 13 procent van de jongens wel eens een naaktfoto of seksfilmpje van zichzelf naar iemand anders heeft gestuurd in het afgelopen halfjaar. Dat is veel meer dan in 2012. Toen was dat nog respectievelijk 4 en 6 procent.

Een positieve ontwikkeling is dat het aantal jongeren dat ooit weleens gedwongen is om iets te doen op seksueel gebied iets is afgenomen. Ook is het aantal jongeren dat uitingen van homoseksualiteit afkeurt sterk gedaald. Vijf jaar geleden keurde de helft van de jongens en een kwart van de meisjes het af als twee jongens elkaar zoenen op straat. In 2017 is dat percentage vrijwel gehalveerd naar 27 procent van de jongens en 13 procent van de meisjes.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden