'Jongere werknemers ruilen idealen in voor vastigheid'

Beeld Thinkstock

Inhoudelijk interessant en uitdagend werk zijn steeds minder van doorslaggevend belang. Daarnaast kiest de jongste generatie werknemers steeds vaker voor zekerheid en laat haar idealen varen. Dat stelt het onafhankelijke onderzoeksbureau Intelligence Group dat het gedrag op de arbeidsmarkt bestudeerde.

Typische kenmerken van de jongste generatie, ook wel bekend als de generatie Y, zijn onder meer onafhankelijkheid, vrijheid en flexibiliteit. Deze idealen worden minder relevant gevonden. In plaats daarvan is generatie Y steeds vaker op zoek naar een baan met een vast contract. In 2011 vond 29 procent een vast contract relevant, in 2012 is dat gegroeid naar 35 procent.

"Door de crisis verdwijnt de romantiek rondom deze voorheen zo vernieuwende generatie' stelt arbeidsmarktonderzoeker bij Intelligence Group Martin Hendriks. "Evenals bij de rest van de Nederlandse beroepsbevolking raakt generatie Y bewust van haar arbeidsmarktperspectief. Hierdoor wordt de werkbeleving steeds minder belangrijk. Idealen zoals onafhankelijkheid en vrijheid worden losgelaten en vervangen voor een drang naar stabiliteit en zekerheid."

Voor de gehele Nederlandse beroepsbevolking zijn arbeidsvoorwaarden als werksfeer en de inhoud van het werk de afgelopen vijf jaar eerder minder belangrijk geworden. In 2007 gaf 54 procent van de ondervraagden aan een baan te kiezen op basis van de inhoud van de werkzaamheden. In 2012 was dat nog maar 27 procent. Een vergelijkbare trend is te zien bij de factor uitdaging van het werk. De hoogte van het salaris bleef onverminderd hoog op de prioriteitenlijst staan.

Na het salaris vormen werksfeer, een vast contract, een acceptabele reistijd en de inhoud van het werk de belangrijkste beweegredenen om voor een werkgever te kiezen. Deze top vijf is sinds 2010 niet meer veranderd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden