Jongere veel armer dan 50-plusser

Bonden: Laat jeugd niet in de kou staan

Mogen de jongeren nu ook even? Vakbonden FNV Jong en CNV Jongeren grijpen de nieuwe werkloosheidscijfers aan voor een reactie op ouderen die vinden dat ze door belastingen en bezuinigingen op zorg te veel koopkracht moeten inleveren.

De jeugdwerkloosheid ligt in Nederland op 12,6 procent. Als dat nog niet zorgwekkend genoeg is, is de werkloosheid onder niet- westerse allochtone jongeren dat in ieder geval wel: maar liefst 28,4 procent, zo maakte het CBS gisteren bekend.

De kans op armoede onder deze groep is groot. Jongeren onder de 27 jaar krijgen alleen bijstand als zij zonder succes langdurig en intensief gesolliciteerd hebben of als zij aantoonbaar geen onderwijs kunnen volgen (en dus geen studiefinanciering krijgen).

De schulden onder jongeren liggen veel hoger dan die onder 50-plussers, zo blijkt uit cijfers van het Bureau Kredietregistratie (BKR). Tot 25 jaar hebben 8 procent van de jongeren problemen om hun schulden af te lossen. Tussen de 25 en veertig jaar ligt dit op 11 procent. Na die leeftijd daalt het percentage. Van de zestigplussers heeft nog maar 3 procent betalingsproblemen.

Het BKR neemt studieschulden vooralsnog niet mee in de cijfers over schuldenproblematiek. Daardoor zouden de cijfers in werkelijkheid nog weleens somberder voor jongeren kunnen uitpakken, denkt het bureau.

CNV Jongeren voorzitter IJmert Muilwijk: "Een op de twaalf jongeren zit zo ver in de schulden dat ze hun rekeningen niet meer kunnen betalen. Dat overkomt hun vier keer zo vaak als de ouderen waar nu zo druk over gesproken wordt. Als we met zijn allen gaan zoeken naar welke oudere het zieligste is, blijven deze jongeren in de kou staan, dat kan niet de bedoeling zijn."

Wie onderwijs volgt, heeft het volgens de vakbonden ook niet breed. "Het gemiddelde inkomen van een student is 915 euro per maand", zegt FNV Jong-voorman Bernard Koekoek. "Dat is een gemiddelde, veel jongeren zitten daaronder. Ik heb geen zin in een generatiediscussie, maar het is belachelijk om in Den Haag nu alleen te praten over de inkomenspositie van ouderen."

GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman heeft gisteren een Kamerdebat aangevraagd over de 'bredere koopkrachtplaatjes'. Vorige week werd alleen gedebatteerd over de inkomensachteruitgang van ouderen, nu moeten ook jongeren in die discussie betrokken worden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden