Jongere 'doet' wél aan kunst

De meeste jongeren tussen de 15 en 17 jaar zijn wel degelijk geïnteresseerd in kunst en cultuur en 'doen' daar zelf ook aan.

Van onze kunstredactie

Velen zijn bezig met muziek, fotografie, kleding en dans. Ook bezoeken pubers graag popconcerten, dansfeesten, musicals, cabaret en de bioscoop. Maar zelf zien ze deze kunstuitingen niet als kunst. Want echte kunst is in hun ogen saai en iets voor oude mensen. Dit blijkt uit een onderzoek van de Stichting Cultureel Jongeren Paspoort (CJP) naar de effecten van het vak culturele en kunstzinnige vorming (ckv) op de opvattingen van middelbare scholieren over kunst. Uit de vraaggesprekken met scholieren blijkt dat ze 'echte' kunst associëren met: klassieke muziek, schilderijen, ballet, schouwburg en weinig interessante mensen. De onderzoekers concluderen hieruit dat de culturele desinteresse die scholieren zeggen te hebben, vooral een definitiekwestie is. Ze zijn wel bezig met kunst, alleen mag dat niet zo benoemd worden.

Uit het onderzoek komt verder naar voren dat jongeren wel openstaan voor kunst in musea, schouwburg of concertzaal, als een docent daar op een wijze aandacht aan besteedt, die aansluit bij hun belevingswereld. Via graffiti is de stap naar abstracte schilderkunst gemakkelijker te maken. ,,Een enthousiaste tekenleraar kan wonderen doen“, beaamt directeur Wim van Krimpen van het Haags Gemeentemuseum. ,,Ik zou als jongen nooit op het idee zijn gekomen om naar het museum te gaan, als een leraar me niet nieuwsgierig had gemaakt.“ Inhaken op wat jongeren bezighoudt, is volgens Van Krimpen de enige manier om hen te bereiken. En geen belerend toontje. ,,Je moet ze op een haast achteloze wijze met cultuur in aanraking brengen.“ Het Gemeentemuseum opende een maand geleden de Wonderkamers, een aparte afdeling waar kunst op een voor pubers aantrekkelijke manier wordt gepresenteerd. De belangstelling van middelbare scholen is groot, zegt Van Krimpen, en de eerste reacties zijn 'superpositief'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden