Jongens moeten harder lopen

Hoe komt het dat meisjes beter presteren dan jongens? Lezers prijzen de meisjes voor hun inzet, maar zien dat jongens het op school en soms ook thuis niet makkelijk hebben.

WILMA KIESKAMP

In het mbo waar ik werk doen jongens het werk in hun stages minstens even goed als meisjes, de toetsen halen ze ook wel, maar de (stage)opdrachten zijn een struikelblok. Alles moet schriftelijk verantwoord worden: inclusief een 'reflectieverslag'. Voor veel jongens is dit het ergste wat je van ze kunt vragen. Ze schuiven het voor zich uit, maken zich ervan af met minimale antwoorden of erger: haken af. Ik zie dat jongens goed en hard werken en leren in wat voor hen het 'echte leven' is: werken, op je bek gaan, conclusies trekken en snel weer door met het werk.

Machtelijn Weijers Zutphen

Remmende voorsprong
Het is de wet van de remmende voorsprong. Als je een achterstand hebt, moet je vanzelf harder lopen. Degenen die een voorsprong hebben, hebben die motivatie veel minder en worden daardoor uiteindelijk vanzelf ingehaald. Dat is de reden dat vrouwen het nu veel beter doen dan mannen. En door die achterstand die mannen oplopen zullen ze gemotiveerd worden om ook weer harder te gaan lopen. Mooi toch!

Ruud Moors Utrecht

Eenzame jongens
Als vader die vanaf hun geboorte veel voor zijn nu drie slimme meiden heeft gezorgd, geloof ik dat jongens eenzamer zijn. Door de feminisering van het onderwijs - eigenlijk van de hele samenleving - wordt hun natuurlijke gedrag niet langer gewaardeerd of zelfs getolereerd. Ze missen daardoor zelfvertrouwen en innerlijke zekerheid.

Meisjes spelen en praten al heel snel samen op hun kamer. Gepeste meisjes uitgezonderd, staan meiden er eigenlijk nooit alleen voor. Jongens voelen van nature de drang van het alfamannetje in zichzelf, en zijn daarom al voetballend vanaf het begin eenlingen op zoek naar macht en status. Waar voorheen jongens en mannen hun eenzaamheid onderling sublimeerden door hard te studeren, is deze 'strijd' alleen al door de aanwezigheid van meisjes 'onwerkelijk' geworden. Of jongens moeten ook meisjes-waarden leren of weer haantjes en hengsten mogen zijn.

Bram Bregman Biddinghuizen

Het komt goed
Sinds ik op mijn 58ste, als zij-instromer, op een vwo godsdienstfilosofie ging geven, ben ik geraakt door de inzet en interesse van de meiden. Jongens gaan inderdaad veelal in alles kort door de bocht en hebben lang niet die bevlogenheid van de meiden. Maar ook met hen komt het goed.

Ton de Kok Amsterdam

Echtscheiding
Ik heb geen statistische gegevens, maar in mijn omgeving zie ik vaak dat jongens na een echtscheiding afstromen en meisjes niet. In gezinnen die niet door een scheiding worden getroffen zie ik die verschillen niet.

Alexander MacLean Nieuwveen

Na de studie
Met voornamelijk juffen in het basisonderwijs, is het verstandig om te kijken of jongens hier geen nadeel van ondervinden. Op de universiteit is die feminisering er niet, en zien we voornamelijk meer vrouwelijke studenten. Dit is positief: hieruit kunnen we opmaken dat jonge vrouwen in onze samenleving aangemoedigd worden om te studeren en daarin niet worden beperkt. De vraag die nog wel beantwoord moet worden, is welke betekenis een studie heeft in het verdere leven van de vrouw. Ik bemerk bij mannen nog steeds meer passie wat betreft carrièredoelen, in vergelijking tot vrouwelijke studenten. Hiermee zeg ik niet dat dit slecht of goed is, wel dat dit een constatering is (indien juist) waarmee we aan de slag moeten.

Guido Bik Utrecht

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden