JONGENS HAPPEN TOE MEIDEN HOUDEN AF

Lloret de Mar aan de Spaanse Costa Brava is de plek om te versieren en versierd te worden. “Maar omdat de meeste meiden niet voor Lloret-slet uitgemaakt willen worden, gaat het vaak niet veel verder dan een beetje zoenen”, zegt Jasper Lamers (24), pas afgestudeerd antropoloog. Hij deed onderzoek naar het versiergedrag aan de Spaanse kust.

Jasper is anderhalve maand in Lloret de Mar geweest, heeft 71 jongeren gevolgd in hun liefdesperikelen en zag in die groep 85 'liefdes' ontstaan: sommige jongeren hadden er dus meer dan een. “Ik wilde alles meemaken, van veertig liefdes heb ik de eerste keer zoenen op de dansvloer gezien.” Zo'n onderzoek is dodelijk vermoeiend, want hij moest iedere avond naar de discotheek om het versieren met eigen ogen te kunnen volgen.

Het opduikelen van een of meer vakantieliefdes, is voor jongeren de belangrijkste reden om met bussen vol naar het Spaanse Lloret de Mar te gaan. Jasper: “Voor veel jongeren is het de eerste keer dat ze alleen op reis gaan, ze wonen vaak nog thuis en hebben een bepaald idee over volwassen zijn, ze willen stoer, zelfstandig en populair zijn. Versieren hoort daarbij. Maar het is allemaal nog niet echt, het is een spel in de liefde”. De gemiddelde leeftijd van de jongeren was 18 jaar, de opleiding varieerde van LEAO tot Havo. “Dat spel is niet voor iedereen leuk. Het is heel vervelend als je minder populair bent en keer op keer afgewezen wordt.”

Bij het versieren horen ook wedstrijdjes, bijvoorbeeld zoveel mogelijk jongens zoenen op een avond, weet Jasper. “Zo komen zelfs de minst populaire jongens wel een keer aan hun trekken.” Hij is zelf ook wel uitgenodigd voor een flinke tongzoen op de dansvloer. “Ik was voor dat meisje de zesde. Dat heb ik niet gedaan, ik heb een vriendin en bovendien was ik aan het werk.” Vervolgens is het standaard dat de jongens méér willen, en de meisjes de boot afhouden. Vandaar dat daadwerkelijke seks, er nogal eens bij in schiet. Overigens houdt een vakantieflirt zelden stand, slechts één stel had eenmaal thuis nog steeds verkering.

De aandacht van de media die nu is ontstaan voor zijn scriptie, verbaast hem. Hij is al in maart afgestudeerd, maar besloot pas maanden later - en nog steeds op zoek naar een baan - eens naar een paar kranten te schrijven over het onderwerp. Ineens is de belangstelling voor zijn scriptie opgelaaid, hij zat in Ontbijt TV, en is volgende week te gast in Paul de Leeuw.

Niet blij was televisiepresentator Ursul de Geer, die heeft hij al boos aan de telefoon gehad. Jasper spreekt met zijn scriptie namelijk het beeld van Lloret de Mar als 'seksparadijs' tegen, zoals in De Geer's programma 'Het is hier fantastisch'. Daar laten jongeren aan de Spaanse kust voor de camera hun broek zakken en scheppen ze vreselijk op over seks. “Zo lijkt het of deze groep vakantiegangers geen enkele moraal heeft. Mijn onderzoek laat zien dat het niet meer is dan een spel in de discotheek, ze gaan echt niet zomaar met iedereen naar bed.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden