Jongen lost schoten in school Roermond

 De politie doet onderzoek bij het Kennis- en Expertisecentrum (KEC) op de Donderberg. Er is een scholier aangehouden. Op de school zijn geen slachtoffers gevallen.  Beeld ANP
De politie doet onderzoek bij het Kennis- en Expertisecentrum (KEC) op de Donderberg. Er is een scholier aangehouden. Op de school zijn geen slachtoffers gevallen.Beeld ANP

Een zestienjarige jongen heeft vrijdag een aantal schoten gelost bij en in een school in Roermond. Er vielen geen slachtoffers.

Redactie

Het is met een sisser afgelopen, maar de schrik zit er goed in bij de leerlingen en docenten van het Kennis- en Expertisecentrum (KEC) de Donderberg in Roermond. Een zestienjarige leerling nam vrijdagochtend een bijl, messen een geweer en een gaspistool mee naar school en loste enkele schoten. Door koelbloedig optreden van docenten kon de jongen ‘naar buiten gepraat worden’, waarna de politie hem inrekende.

Het KEC is een centrum voor speciaal onderwijs en zorg. Burgemeester Rianne Donders van Roermond zei na een bezoek aan de school dat de docenten heel dapper zijn geweest. "Iets om heel trots op te zijn”. Volgens een woordvoerder van de school hebben de leraren heel adequaat ingegrepen zodat er geen gewonden zijn gevallen. "Wij zijn enorm geschrokken”, zei hij.

Begin van de middag beëindigde de school alle lessen. Veel leerlingen waren eerder al door geschrokken ouders opgehaald. Docenten, ouders en leerlingen waren overstuur. Over het motief van de jongen is niets bekend. Er zijn in en buiten de school diverse hulzen aangetroffen, die worden onderzocht door specialisten. De politie onderzoekt of er eerder een ruzie tussen de verdachte en een medescholier is geweest.

De school gaat de ouders zaterdagmiddag informeren over het incident. Ook de burgemeester en slachtofferhulp zijn daar aanwezig. Maandag is de school weer open en zal er extra aandacht zijn voor ondersteuning en zorg voor alle kinderen en medewerkers waar nodig, aldus de school in een mail aan de ouders.

Tijdlijn: de school blijf veilig, maar af en toe is het goed mis

• Een docent en vier leerlingen raken in december 1999 gewond als een 17-jarige jongen zijn pistool leegschiet in een ruimte van Regionaal Opleidingscentrum De Leijgraaf in Veghel. Het is de eerste schietpartij op een school in Nederland. De scholier heeft het gemunt op een leeftijdsgenoot die met zijn zusje naar Turkije was geweest en zo de naam van zijn familie had besmet. Hij wordt veroordeeld tot 5 jaar cel. In 2012 is hij opnieuw betrokken bij een schietincident bij een sportgala in Zijtaart. Daarbij valt een dode.

• Het eerste dodelijke schietincident op een school vond in 2004 plaats op het Terra-college in Den Haag. Een zestienjarige jongen schiet conrector Hans van Wieren (46) dood nadat deze met zijn moeder een langdurige schorsing had besproken. Ondanks zijn leeftijd wordt de jongen volgens het volwassenstrafrecht vervolgd en veroordeeld. Hij krijgt vijf jaar cel en tbs.

• In december 2006 wandelt een man met een vleesmes een basisschool binnen in Hoogerheide. Daar steekt hij de 8-jarige leerling Jesse Dingemans neer. De jongen overleeft de steekpartij niet. De man krijgt 11 jaar cel en TBS.

• In april 2007 wordt de 16-jarige Gerd Nan van Wijk voor het schoolgebouw in Alkmaar in elkaar geslagen. De tiener krijgt klappen tegen het hoofd en sterft. De 17-jarige dader wordt opgepakt en krijgt een jaar jeugddetentie.

• Bij het Technisch College in Amsterdam steekt in 2007 een 14-jarige leerling een 16-jarige klasgenoot dood. Volgens omstanders hadden de jongens ruzie om een pen. De dader krijgt 11 maanden jeugddetentie.

• In maart 2009 wordt een overblijfkracht (69) zonder aanleiding doodgestoken op het schoolplein van drie basisscholen in Amsterdam-Zuid. Dat gebeurt tijdens de middagpauze. De dader krijgt TBS.

• In het educatief centrum De Reggehof in Goor wordt in 2010 een 46-jarige Irakese inburgeraar neergestoken door een medecursist (23) uit Somalië. De Irakees overlijdt later aan zijn verwondingen. De dader krijgt TBS.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden