’Jongelui hebben gelijk als ze niet onderwijs ingaan’

Veel leraren geloven niet dat het akkoord van vorige week over de lerarensalarissen zal helpen het dreigende tekort aan leraren te bestrijden. „Dit gaat de komende jaren absoluut geen nieuwe leraren trekken”, zo luidt een typerende opmerking op de website van de grootste onderwijsbond, de AOb. Deze week kunnen vakbondsleden zich over het akkoord uitspreken.

Hanne Obbink

Het lerarentekort is de belangrijkste reden voor de salarismaatregelen. De eerste tekenen van dat tekort doen zich nu al voor, bijvoorbeeld in Den Haag en omstreken. Als er nu geen maatregelen genomen worden, dreigt binnen afzienbare tijd op basisscholen 3 procent van de leraarsbanen onbezet te blijven en in het voortgezet onderwijs zelfs 10 à 12 procent.

Het akkoord dat de vakbonden en minister Plasterk vorige week sloten, moet voorkomen dat het zo erg wordt. In dat akkoord belooft de minister op termijn één miljard euro extra in het onderwijs te steken. Het leeuwendeel van dat bedrag wordt besteed aan betere salarissen. Zo moet het beroep van leraar zijn aantrekkingskracht terugkrijgen.

De vakbonden houden deze week een reeks bijeenkomsten waar zij het akkoord aan hun leden voorleggen. De onderhandelaars zelf zijn tevreden. AOb-voorzitter Walter Dresscher sprak van ’een stapje in de goede richting’ en volgens Michel Rog van CNV Onderwijs is „het best haalbare resultaat” geboekt.

Maar het valt te bezien of hun leden daar net zo over denken. Op de websites van de bonden wordt hartgrondig gemopperd, vooral over de salarismaatregelen uit het akkoord. De een heeft het over een ’schooiersfooi’, een ander merkt op dat de „addertjes onder het gras van het akkoord uit springen”. Een derde ’bedankt’ vakbonden en minister voor het „ten gronde brengen van het beroep leerkracht” – niet elke leraar schrijft foutloos. En een oudere leraar geeft „jongelui meer dan gelijk om niet het onderwijs in te gaan”.

Bitterder nog is de toon op de website van actiegroep Leraren in Actie, die in maart al een demonstratie in Den Haag hield voor betere salarissen. Leraren zijn ’verraden’, ’opgelicht’ en ’wéér in de kou gezet’, heet het daar. De actiegroep roept vakbondsleden op het akkoord af te wijzen. Ze eist meer geld en maatregelen tegen de hoge werkdruk.

Woordvoerder Robert Sikkes van de AOb begrijpt die onvrede. „Wij zijn zelf ook niet 100 procent enthousiast, maar toch overheerst de tevredenheid”, zegt hij. Ook veel leden hebben volgens hem inmiddels positief gereageerd.

Tegelijkertijd weten bonden én minister dat er meer nodig is om het lerarentekort volledig te voorkomen. In het actieplan dat aan het akkoord ten grondslag lag, sprak Plasterk de verwachting uit dat zijn maatregelen het lerarentekort in het voortgezet onderwijs met niet meer dan een derde terugdringen. Sikkes: „Kennelijk reiken de ambities van dit kabinet niet verder.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden