Jongejans slachtoffer van nieuwe kwalificatienorm

BARCELONA (ANP) - Het oranje badpak van Daphne Jongejans gaat voorlopig in de kast, nu ze er niet in is geslaagd de finale te bereiken van het Olympische schoonspringtoernooi op de 3-meterplank. Wat het hoogtepunt van haar rijke sportloopbaan had moeten worden op de berg Montjuic, draaide uit op een deceptie van de buitencategorie.

Jongejans, die als veertiende uit het bad kwam, werd het slachtoffer van de nieuwe kwalificatieformule. Zes in plaats van tien sprongen, waaronder drie verplichte die geen onderscheid brengen, beslissen tegenwoordig over de invulling van de top-twaalf. Voor een atlete die het van vechtlust en doorzettingsvermogen moet hebben, is dat programma te kort.

Bij het toernooi om de Amersfoort Cup enkele maanden geleden liet Daphne Jongejans al doorschemeren bang te zijn voor de loterij die een vroegtijdige uitschakeling kon betekenen. In een veld van 29 springsters zonder echte duikelaars en maar ruimte voor twaalf overblijvers, is elk foutje funest. Die werd gemaakt bij de eerste vrije sprong, de tweeeneenhalve salto binnenwaarts, normaal haar beste.

"Voor aanvang sprong ik 'm nog een paar keer voor een acht. In de wedstrijd was ik echter te voorzichtig, niet agressief genoeg. Zoiets stoms. In Bolzano had ik besloten mijn programma om te gooien en de tweeeneenhalf binnenwaarts erin te stoppen in plaats van de tweeenhalf contra, die een 3,5 of een 8 kan opleveren. Maar als mijn beste sprong ook al mis gaat, wordt het wel heel moeilijk" , zei Jongejans sip.

Het viel te prijzen, dat ze de schuld geheel bij zichzelf zocht. De strenge jury bestrafte haar missertje zwaar, maar was in die aanpak allerminst consequent. De beoordelingscommissie van de zeven wijzen maakte het verschil tussen echt goed en vrij slecht nooit duidelijk.

"Hadden we maar, net als de mannen, een sprong meer gehad of zes vrije sprongen, dan had ik het zeker gered" , verzuchtte de in Florida doorgezomerde Badhoevedorpse, die vier jaar geleden in Seoel ontevreden achtste werd. "Met dit systeem kan ik evengoed een medaille halen als de finale missen. In 1984 was dat gemakkelijker te verwerken geweest. Ik ben nu niet jong meer. Ik kan niet meer zeggen: 'volgende keer beter', want er komen niet zoveel keren meer."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden