Jonge vrouw krijgt hoger loon dan man

Van onze redactie economie

Vrouwen tussen de 25 en 30 verdienen meer dan mannen, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gisteren. Een keerpunt? Nee, meer een gevolg van de crisis, stelt onderzoeker aan het Amsterdams Instituut voor Arbeidsstudies Maarten van Klaveren. Vanwege de slechte arbeidsmarkt stellen vooral mannen het moment uit waarop ze solliciteren", zegt Van Klaveren. Zij hebben hogere verwachtingen van hun carrière en kiezen eerder voor doorstuderen dan voor een baan onder hun niveau.

Tijdens hun studie hebben die mannen hooguit een bijbaan, terwijl vrouwen de stap naar de arbeidsmarkt al wel wagen. In die volwaardige baan verdienen ze meer. Ze doen dat tot pakweg hun dertigste. "Rond die leeftijd komen er kinderen en stoppen ze enige tijd met werken of gaan over tot deeltijdwerk." Dat blijkt een nadelige stap voor de loopbaan. Wie in deeltijd werkt of enige tijd niet op de arbeidsmarkt actief is geweest, komt terecht in lagere functies met een bijbehorend lager salaris. Zo kunnen vrouwen in hun carrière een loonachterstand oplopen van 200.000 euro.

De ontwikkelingen in salaris beginnen rond het veertigste levensjaar fors uiteen te lopen. "Daar zie je het effect van de herintreedsters", zegt Van Klaveren. "Maar die groep wordt met de jaren kleiner. Alleen daarom al zal op termijn de loonkloof slinken."

Volgens het College voor de Rechten van Mens, voorheen de Commissie Gelijke Behandeling, is een deel van het verschil in loon inderdaad te verklaren doordat vrouwen hun loopbaan onderbreken. Maar ook stereotypen over mannen en vrouwen spelen mee. Bij de werving en selectie worden mannelijke kwaliteiten hoger gewaardeerd. Gemeten over de gehele beroepsbevolking verdienen mannen 18 procent meer dan vrouwen. Voor elke euro die een man aan salaris opstrijkt, verdient een vrouw 82 cent.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden