Jonge voorzitter van vereniging vrijzinnigen stopt na één jaar

VAN ONZE REDACTIE RELIGIE & FILOSOFIE

Een jong gezicht is een zeldzaamheid bij vrijzinnige protestanten. Daarom was de Vereniging van Vrijzinnige Protestanten (VVP) in de Protestantse Kerk in Nederland vorig jaar blij dat ze een jongeman als voorzitter kreeg. Maar nu, na minder dan een jaar, treedt Erik Jan Tillema (28) al weer terug. Tillema, die zijn werk verliest bij de Ikon vanwege bezuinigen, heeft 'alle tijd en ruimte nodig' voor een nieuwe baan.

Tillema wist op verschillende manieren aandacht te trekken met zijn VVP. Zo was hij onder meer verantwoordelijk voor de verschijning van de VVP-nota 'Vrijzinnig spreken over God', waarover in de Protestantse Kerk uitgebreid is gesproken. Wat op termijn de rol is in de Protestantse Kerk van de vergrijsde VVP, een organisatie met nu nog tweeduizend leden, is volgens Tillema niet duidelijk. "Het is een feit dat onze vereniging sterk vergrijst, net als trouwens vrijzinnige kerken als de doopsgezinden en de remonstranten. Je kunt je afvragen of vrijzinnige instituties de toekomst hebben."

Volgens Tillema zijn vrijzinnigen te individualistisch om zich nog aan te sluiten bij een organisatie als de VVP. Vrijzinnigen zijn volgens Tillema 'ondogmatisch, kritisch en modern'. "Wij stellen vragen bij vaststaande geloofsopvattingen."

Tillema begint met een eigen onderzoeksbureau, Bureau Deus. Dit bedrijf richt zich op de verspreiding van het vrijzinnige gedachtegoed, door middel van publicaties, onderzoek en workshops. Het voorzitterschap van de VVP is door mogelijke belangenverstrengeling daar niet mee te combineren. De vrijzinnigen zoeken nog een nieuwe voorzitter.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden