Jonge tiener pleegt bloedige bomaanslag in Turkije

Nabestaanden tijdens een herdenking van de slachtoffers in Gaziantep.Beeld epa

Tijdens een bomaanslag in de Zuid-Turkse stad Gaziantep zijn 51 mensen om het leven gekomen. Zo'n 100 anderen raakten gewond, waarvan 17 ernstig. Zaterdagavond sloeg een 12- tot 14-jarige jongen toe op een Koerdische bruiloft. Hij bracht zichzelf tot ontploffing, of zijn explosief werd vanaf een afstand bediend. De meeste slachtoffers waren vrouwen en kinderen.

De Turkse president Tayyip Erdogan houdt Islamitische Staat (IS) verantwoordelijk voor de aanslag. Het afgelopen jaar pleegde de organisatie al verschillende aanslagen in Turkije. De grootste waren die op het Atatürk vliegveld van Istanbul in juni (45 doden) en die bij een vredesdemonstratie Ankara in oktober vorig jaar (103 doden).

Bij de aanslag in Ankara was de Koerdische oppositie het voornaamste doelwit. Dat is bij de aanslag in Gaziantep opnieuw het geval. IS vecht in Syrië en Irak tegen Koerdische troepen, waaraan het in de afgelopen maanden flink veel terrein moest afstaan ­ vandaar de behoefte aan wraak.

Steunpilaren Assad
De bomaanslag in Gaziantep komt bovendien tijdens een voor IS ongunstige omslag in het Turkse Syrië-beleid. Premier Binali Yildirim verklaarde afgelopen week bereid te zijn in een transitieperiode met de Syrische president Assad te onderhandelen. Tot dusver pleitte Turkije altijd voor het vertrek van Assad. Maar na de Russische interventie in Syrië, dat Assad sinds september 2015 met luchtbombardementen steunt, kwam Turkije buitenspel te staan in het conflict in zijn buurland.

Eerder deze maand bezocht president Erdogan Rusland voor het aanhalen van de bilaterale relaties, die na het neerhalen van het Russische gevechtsvliegtuig in november vorig jaar waren verslechterd. Erdogan besprak tijdens dat bezoek de situatie in Syrië in een één-op-één gesprek met zijn Russische ambtsgenoot Poetin. Volgens berichten in de Turkse media zal Erdogan in de komende weken ook een bezoek brengen aan Iran, de andere steunpilaar van Assad.

Nabestaanden dragen de kist van een slachtoffer die gisteren bij de aanslag in Gaziantep om het leven kwam.Beeld afp

Waarschuwing
Binnenlands zal volgens veiligheidsanalist Metin Gürcan de dreiging van IS de komende tijd alleen maar toenemen. "Omdat IS in Irak en Syrië in het nauw is geraakt, keren de laatste tijd veel IS-leden terug naar Turkije. Dat is voor hen nu een veiliger plaats", aldus Gürcan, die een verband ziet tussen recente ontwikkelingen in Syrië en de aanslag. "Deze aanslag was overduidelijk in de eerste plaats gericht tegen de Koerden", aldus Gürcan.

IS zou volgens Gürcan bovendien een waarschuwing willen geven na het verlies van de strategische stad Manbij in het noordoosten van Syrië, die IS eerder deze maand verloor aan Syrische Democratische Krachten (SDF), een groep die voornamelijk bestaat uit Koerdische troepen gesteund door de Westerse coalitie. IS heeft de stad Jarablus, vlak over de grens bij Gaziantep, nog altijd in handen, maar door Turkije gesteunde groeperingen bereiden een offensief tegen de stad voor. In reactie hierop bedreigt IS Turkije, stelt Gürcan.

Ten slotte is IS erop uit binnenlandse spanningen in Turkije aan te wakkeren. De pro-Koerdische oppositiepartij HDP, die uitgesloten werd van het nationale eenheidsdiscours na de mislukte couppoging van 15 juli, waarschuwde daar al eerder voor. HDP-co-partijleider Selahattin Demirtas riep gisteren daarom op tot verbroedering. "De grootste wraak die wij op deze barbaren kunnen nemen is vrede in het land brengen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden