Jonge Tibetanen willen onafhankelijkheid

amsterdam – Jonge Tibetaanse leiders willen de onafhankelijkheid van Tibet uitroepen, terwijl oudere leiders nog naar verzoening met China streven. Dit onderscheid is sterk naar voren gekomen op de door de dalai lama belegde bijeenkomst van Tibetaanse ballingen in de stad Dharamsala in India.

De Tibetaanse geestelijk leider heeft openlijk zijn frustratie uitgesproken over het mislukken van zijn ’middenweg’-politiek. In 1988 kreeg hij voor dat beleid, dat de harde claim voor algehele onafhankelijkheid afwijst, nog de Nobelprijs voor de vrede. Op de top in Dharamsala wordt zijn strategie voor het eerst uitgebreid geëvalueerd.

China liet dinsdag weten dat elke poging om Tibet van China los te maken gedoemd is. De waarschuwing was duidelijk gericht aan de Tibetaanse leiders in ballingschap.

Het overleg in Dharamsala moet een alternatief opleveren voor de ’middenweg’ die de Dalai Lama in 1988 uitstippelde. Daarin werd het streven naar onafhankelijkheid opgegeven, en ingezet op autonomie voor Tibet binnen China. De besprekingen die op grond daarvan in 2002 in Peking plaatsvonden leverden echter niets op.

Bij de laatste gesprekken met China presenteerden gezanten van de Dalai Lama een gedetailleerd plan, volgens welk de Tibetanen autonomie verkrijgen zonder de Chinese grondwet te breken. In het plan wordt opgeroepen tot de bescherming van de Tibetaanse taal en cultuur, het beperken van de instroom van niet-Tibetanen naar Tibet en het recht een autonome regering te vormen. Peking verwierp het voorstel echter en deed het af als ’onoprecht’ en een ’truc’.

De Tibetanen in ballingschap zien zich voor de keuze gesteld: doormodderen en toch nooit gelijk krijgen van Peking of openlijk de strijd om onafhankelijkheid beginnen, desnoods met harde middelen.

Analisten denken dat de Tibetanen in China dan nog meer kind van de rekening worden en dat hun toch al beperkte vrijheden nog verder zullen worden ingeperkt. Want het idee dat niet alleen de ballingen in India, maar ook de Tibetanen in China zelf mee gaan doen met stevig protest, is voor China eenvoudigweg onverteerbaar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden