Jonge tennisformatie maakt snel promotie

De Nederlandse tennissers zijn eerder dan verwacht teruggekeerd in de wereldgroep van de Davis Cup. De jeugdige formatie van coach Siemerink kan zich gaan opmaken voor het grote werk.

Spelers en coaches zijn het over één ding altijd eens: in Davis Cuptennis gelden andere wetten en is van alles mogelijk. Je kunt bijvoorbeeld héél gunstig loten. Dat overkwam de Nederlandse ploeg in het tweede jaar van Jan Siemerink als coach. Na overwinningen in april op Macedonië en het afgelopen weekeinde op Zuid-Korea (3-2) keert de Davis Cupploeg zelfs terug in de wereldgroep van het landentoernooi.

De snelle rentree op het hoogste niveau werd na de degradatie in 2006 voor onmogelijk gehouden. Siemerink moest aan de slag met jonge tennissers, die in de Europees/Afrikaanse zone van de Davis Cup voor langere tijd zouden moeten rijpen. Met slechts één speler in de tophonderd (Robin Haase) is Nederland een buitenbeentje in de wereldgroep van zestien toplanden.

Natuurlijk weet ook Siemerink dat Nederland een gelukkige hand van loten had. Maar volgens de eerste Nederlandse Davis Cupcoach die drie achtereenvolgende triomfen boekte (Portugal, Macedonië en Zuid-Korea) moeten ook op papier eenvoudige wedstrijden toch eerst maar eens gewonnen worden. Nederland behoort zelf ook niet tot de mondiale toplanden en moest het in de ontmoeting met Zuid-Korea in Apeldoorn doen zonder de geblesseerde kopman Haase.

„Natuurlijk is het verrassend dat we nu weer in de wereldgroep zitten”, zei de coach. „Maar na dit weekeinde is het niet onterecht en niet onverdiend.” De terugkeer in de wereldgroep kan een goede leerschool zijn voor jongelingen als Haase (21), Jesse Huta Galung (22) en Thiemo de Bakker (20). Zij kunnen in de eerstvolgende wedstrijd (op 6, 7 en 8 maart 2009) tegen een gerenommeerde tegenstander laten zien welke vooruitgang zij in een half jaar kunnen boeken.

Na de zege in het dubbelspel van zaterdag en de nederlaag van Huta Galung tegen de stylist Huyng-Taik Lee (1-6, 6-1, 7-6 en 6-2) moest De Bakker gisteren tegen Woong-Sun Jun het derde en beslissende punt binnenhalen. De Zuid-Hollander, die vrijdag faalde tegen Lee, liet in het matig gevulde en weinig sfeervolle Omnisport zien dat hij wel degelijk over talent beschikt: 6-2, 6-1 en 6-3.

Siemerink begreep in welke emotionele achtbaan De Bakker dit weekeinde had gezeten. Hij had in 1997 in Boekarest dezelfde ervaring gehad. Na een kansloze nederlaag op de eerste dag tegen de Roemeen Pavel barstte hij in janken uit. Twee dagen later rende hij na een opmerkelijke metamorfose met de Nederlandse vlag over het Roemeense gravel. Zo verging het De Bakker in Apeldoorn ook. Vrijdag dronk hij de gifbeker tot de laatste druppel leeg, gisteren spoot hij een fles champagne leeg over zijn ploeggenoten.

Morgen vindt in Madrid de loting plaats voor de eerste ronde van de wereldgroep in 2009. Het lot zal Nederland dit keer niet veel kunnen helpen met Spanje, Argentinië, Rusland, Verenigde Staten, Kroatië, Duitsland, Zweden en Frankrijk als mogelijke tegenstanders. „Op het hoogste niveau moet je tegen alle landen met je billen bloot”, zei Siemerink, wiens contract later dit jaar waarschijnlijk zal worden verlengd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden