Jonge schermers boeken succes in zwaar weer

WANKEL - Een schermland is Nederland nog niet, maar onder de Italiaanse coach Borella gaat de jeugd wel de goede kant op.

Wie schermen zegt in Nederland, zegt Bas Verwijlen. Andere talenten zijn schaars. Net nu een topsportprogramma voor cadetten en junioren in floret tot succes leidt, raakt het geld op.


Op het eerste gezicht ziet de wedstrijd op baan elf eruit als een degelijke seniorenwedstrijd. Alleen de jeugdige overwinningsschreeuw aan het eind verraadt dat Daan Weber nog cadet is. Net als zijn tegenstander, Quincy Dualeh.


Dualeh en Weber (beiden zijn geboren in 2001) zijn dit weekend bij het NK in Almere ingeschreven als senioren. In het Bulgaarse Plovdiv schreven ze vorige maand als cadetten, samen met Paul Stockmann en Daniël Giacon, Nederlandse geschiedenis. Ze veroverden als equipe brons op het EK junioren, de eerste teammedaille voor Nederland op een Europees toernooi sinds 1938.


De medaille was het eerste tastbare resultaat van een topsportprogramma dat vijf jaar geleden werd opgezet. De Italiaan Andrea Borella, olympisch kampioen van 1984, werd als bondscoach aangesteld om trainers op te leiden en talenten te begeleiden. "Nederlandse jongens zijn groot, hebben een goede techniek. Ze hebben alles in zich om goed te worden", zegt hij uit Italië.


Die aanpak levert nu resultaat op, zegt staflid floret Jeroen Divendal. Hij was het die Borella overtuigde om op afroep voor Nederland te komen werken. "Het programma is de levensader van de bond. Zowel Weber als Dualeh bereikten op de wereldbeker de tweede eliminatie. Dat is te vergelijken met een jongen van zestien die bij Roland Garros twee rondes ver komt."

Topsportmentaliteit

Maar de basis is wankel. Het 'op afroep bondscoach zijn' is eigenlijk al een tussenvorm voor de Koninklijke Nederlandse Algemene Schermbond (KNAS). Er is niet genoeg geld om Borella fulltime aanwezig te laten zijn. De bondscoach laat dit NK schieten. Bewust, omdat de prioriteiten niet hier in de grotendeels lege topsporthal in Almere liggen.


Borella blijft dit weekend liever op zijn trainingscomplex in Padua. Ook twee junioren verkozen een lang verblijf daar boven het NK. De training is onmisbaar voor onze jongeren, zegt Divendal. "Italië is een van de grootste schermlanden. Als je daar van een olympisch kampioen training krijgt, leer je de topsportmentaliteit die voor de wereldtop nodig is."


Niet alleen de junioren, ook de cadetten maken inmiddels vaak tripjes naar Italië. Ook anderen beseffen dat ze bij Borella beter kunnen worden. Eline Rentier bijvoorbeeld, die haar carrière in haar eentje financiert.


Divendal is enthousiast, nu met de EK-medaille duidelijk wordt dat Nederland progressie boekt, maar vreest de maand september. De kleine bond en het kleine budget indachtig wordt de bondscoach betaald via een privésponsor, maar dat contract loopt na dit schermseizoen af.


Alles valt ongelukkig samen, zegt Etienne Van Cann, bij de KNAS verantwoordelijk voor het topsportbeleid. Net nu de jongens overgaan van cadet naar junior en vervolgens naar de senioren, verkeert het talentenprogramma in zwaar weer. "We hebben nu juist meer nodig, omdat we drie categorieën moeten gaan ondersteunen."


Volgens Van Cann zijn er wel ideeën om het programma voor de floretcategorie te behouden. In de ledenvergadering van juni hoopt hij zijn leden meer duidelijkheid te kunnen geven. Dan wil hij meerdere voorstellen doen voor volgend jaar en de weg naar Tokyo 2020.


Maar is dat volgende jaar met of zonder Borella? Van Cann weet het nog niet, maar is positief. De bondscoach zelf zegt afhankelijk te zijn van anderen. "Maar ik hoop het ten zeerste." Divendal trekt een kleine grimas. Hij vreest het moment dat vijf jaar ontwikkeling in een keer wordt afgekapt. "Elk scenario zonder bondscoach is terug naar af."


Cadetten Weber en Dualeh houden zich inmiddels prima staande tussen de senioren. Ze worden uiteindelijk vijfde (Weber) en zesde (Dualeh) op floret. En Bas Verwijlen op degen? Die wordt Nederlands kampioen, uiteraard.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden