Jonge Russische schilders in Amsterdam

De scholieren van de Amsterdamse school voor Individueel Kunstzinnig Vormend Onderwijs (IVKO) zijn er wel aan gewend. Zwierig dansen ze door het gymnastieklokaal tijdens de les 'beweging'. Afgelopen week deden ze extra hun best, want er waren vijftien jonge Russische kunstenaars op bezoek.

“Dit soort lessen hebben wij in Sint Petersburg niet”, zegt Natalia Kudelskaya (11). “Ik vind het nogal vreemd. Bij ons worden alle lesuren gebruikt om ons echt iets te leren: wiskunde, Engels, Russisch, dat soort dingen. We krijgen ook wel les in sport, maar we wisten niet dat zulk soort scholen ook bestonden.” Natalia was, met nog vierenveertig anderen, in Nederland op uitnodiging van de stichting De Nieuwe Kerk in Amsterdam. De Russische scholiere is leerlinge van de schilderklas van de Hermitage, een wereldberoemd museum in Sint Petersburg. Er zijn ook leerlingen van de Russische Vaganova balletacademie en de Rimki-Korsakov muziekacademie. Die werden beziggehouden door de jongeren van de Nationale Balletacademie en het Nederlands Jeugd Strijkorkest.

“Ik vind het jammer dat we nu alweer terug moeten”, zegt Natalia. “Er is hier zoveel te doen. We zijn naar Artis geweest, naar het Stedelijk museum, het Rijksmuseum en het Van Gogh museum. We hebben voorstellingen gezien, geschilderd en potten gebakken. Ik zou nog wel een tijdje willen blijven, mijn gastgezin wat beter leren kennen en nog meer dingen zien. De Amsterdamse grachten bijvoorbeeld, want die vind ik heel erg mooi.”

De Hermitage-klas heeft haar werk geexposeerd in de Nieuwe Kerk. Ieder jaar worden de schilderijen van deze klas ook in Sint Petersburg tentoongesteld, maar dit is de eerste keer dat de tekeningen ook ergens anders worden opgehangen.

“De schilderklas van de Hermitage heeft een heel speciale methode om jongeren te leren schilderen”, zegt Titia Frieling, die de tentoonstelling in De Nieuwe Kerk heeft georganiseerd. “Ze laten de kinderen heel erg vrij, maar geven technische ondersteuning. Het zijn natuurlijk heel talentvolle jongeren. Op hun elfde maken ze al echte schilderijen.”

IVKO-docente Neely Schaap en Natalia vinden dat het met de professionaliteit wel meevalt. Neely: “Die leermethode is bij ons heel gewoon. Wij gaan altijd al uit van de schilder zelf. Ikzelf vind juist dat ze daar in Sint Petersburg heel streng zijn: als de docent iets niet goed vind, moet de hele tekening worden overgemaakt. Volgens mij kunnen de IVKO leerlingen die talent hebben precies evenveel.”

Dat vindt Natalia ook. “Maar wij zijn geen echte kunstenaars, hoor. We kunnen het alleen iets beter dan anderen. Maar ik vind dat de scholieren van deze school ook erg goed zijn. Die zijn zo vrij, zo makkelijk. Mij gaat het eigenlijk niet zo om dat schilderen. Ik vind het veel leuker dat ik nu Nederlandse jongeren leer kennen. En dat ik dit soort rare lessen mag meemaken, want ik denk niet dat we dat bij ons ooit zullen gaan krijgen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden