Jonge PVV’ers werken aan eigen partij

(Trouw) Beeld Roger Dohmen
(Trouw)Beeld Roger Dohmen

den haag - – Hero Brinkman (PVV) doet er alles aan om spanningen tijdens de bijeenkomst met PVV-jongeren te voorkomen. De discussie gisteren in een café in Den Haag begint daarom met een waarschuwing voor de aanwezigen: „Gedraag je vandaag als een waardige jongere.”

Het Tweede Kamerlid Brinkman wil het alleen over de oprichting van de jongerenpartij hebben en niet over politiek inhoudelijke standpunten. „Het vergrootglas is op ons gericht. Er hoeft er maar één tussen te zitten die rare dingen zegt en de media zitten er bovenop.”

In het café zitten zo’n dertig geïnteresseerden. Ze zijn lid van de PVV-jongeren hyves of zijn afgekomen op de oproep die Brinkman op televisie deed. Het PVV-Kamerlid is een eigen campagne begonnen om de partij democratischer te maken. Daar hoort volgens hem een jongerenpartij bij. Met deze bijeenkomst trapt Brinkman daarvoor een handtekeningenactie af, die hij na de verkiezingen aan de fractie wil overhandigen.

Ashwin van Stormbroek (17) zit strak in pak op de eerste rij. „Ik vind dat je er in de politiek netjes uit moet zien.” Hij hoopt nog voor het eind van het jaar een jongerenpartij op te richten: „De PVV is nu een eenmanspartij. Dat is niet goed voor de toekomst. Wat als Wilders vrijwillig of onvrijwillig wegvalt? Ik wil dat mijn kinderen en kleinkinderen ook op de PVV kunnen stemmen.”

Het is jammer dat Wilders er zelf niet bij is, vindt Ashwin. Al begrijpt hij het wel: de campagne voor de verkiezingen is begonnen. Hij denkt dat Wilders een jongerenpartij uiteindelijk wel zou steunen.

Maar hoe moet je de oprichting van zo’n jongerenpartij aanpakken? Bij veel aanwezigen klinkt angst door: wat als ze extreem-rechtse mensen aantrekken? Dat zou de partij van Wilders schaden en dat is niet wat ze willen. Een jongen in een geruit overhemd waarschuwt voor mogelijke infiltranten vanuit de linkse politiek. De 24-jarige Thomas van Elst weet wel hoe hij het wil doen: „We moeten met een klein clubje beginnen en in overleg met de fractie een partij oprichten. Die moet dicht bij de PVV staan.” Hij heeft er alle vertrouwen in dat Wilders daar wel achter staat. „Wilders vindt het nu gewoon nog niet het moment. Zijn partij moet eerst stabiel zijn.”

Brinkman bekijkt het debat vanaf de zijkant. Af en toe knikt hij begrijpend. Als er een politieke discussie dreigt, maakt hij wilde gebaren. Hij is opgelucht dat het goed gaat. „Ik ben ontzettend trots op de jongeren. Ze zeggen wat ze vinden. Je moet het maar durven.”

Niet alle aanwezigen vinden Brinkman’s zelfstandige campagne goed: „Het is niet chic van hem,” zegt de zeventienjarige Donny. „Het is te vroeg voor een jongerenpartij. Laat de PVV eerst zelf leden krijgen.” Toch is Donny, die zijn achternaam niet in de krant wil zien, naar de bijeenkomst gekomen. „Uit interesse. Kijken wat hij te zeggen heeft. En ik kom uit Den Haag, dus het is dicht bij huis.”

Hero Brinkman (met microfoon) gisteren bij een bijeenkomst om te peilen of er animo is voor een PVV-jongerenpartij. (FOTO ROGER DOHMEN ) Beeld Roger Dohmen
Hero Brinkman (met microfoon) gisteren bij een bijeenkomst om te peilen of er animo is voor een PVV-jongerenpartij. (FOTO ROGER DOHMEN )Beeld Roger Dohmen
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden