'Jonge politieke hackers werken vooral polarisatie in de hand'

Jongerenplatform G500 blijft proberen om vergrijsde politieke partijen te verjongen

Niet met honderd, zoals vorig jaar, maar met een man of tien komt de G500 vandaag naar het VVD-congres. Afgelopen zomer wilde het politieke jongerenplatform invloed uitoefenen op CDA, PvdA en VVD tijdens hun partijcongressen. Nu is dit van minder belang, zegt G500-oprichter Sywert van Lienden.

Ruim een jaar geleden kwam Van Lienden met de G500 aankloppen bij de 'vergrijsde' macht. Het doel: de politiek verjongen. Hoe: een groep van minimaal vijfhonderd jongeren moest lid worden van de PvdA, VVD en het CDA. Op congressen dienden ze moties in en ze stemden er georganiseerd, opdat de verkiezingsprogramma's 'jonger' zouden worden.

'Politiek hacken' noemde Van Lienden het. Hij wilde jongeren een stem geven in de Nederlandse politiek. Dat wil hij nog steeds, maar niet meer via de congressen. "We blijven naar de congressen gaan, maar onze focus ligt daar niet. Er wordt daar nu nauwelijks aan standpuntbepaling gedaan. Toch dienen we wel moties in. We zetten vooral in op het wijzigen van het sociaal akkoord, zowel bij de VVD als bij het CDA-congres."

Of het de jongeren lukt invloed uit te oefenen is de vraag. Het was al een opgave toen ze nog met velen op pad gingen. Bij VVD en PvdA zat eigenlijk niemand op de inbreng van de jongeren te wachten. Alleen bij het CDA wachtte hen een warme ontvangst.

Ook morgen, bij de VVD, zal het lastig zijn. Zo vindt Jarico Vos, voorzitter van de VVD-jongerenafdeling JOVD, dat de G500 niet de juiste uitgangspunten hanteert. Vos: "Het heeft juist polarisatie in de hand gewerkt. Sywert van Lienden is vanaf vorige zomer de perfecte persoon om in de media tegenover een ouder iemand van bijvoorbeeld de 50Plus-partij te zetten. Jongeren moeten denk ik niet zo tegenover ouderen gaan staan, want dan leggen ze het af. Ze kunnen beter binnen organisaties op de achtergrond dingen proberen te bewerkstelligen."

Met honderden leden op congressen aanwezig zijn lijkt voor de G500 tegenwoordig een utopie. Het lidmaatschap van politieke partijen kost geld, en dat hebben jongeren vaak niet. Lid zijn van drie partijen tegelijk kon daarom maar even. Na de verkiezingen hielp de jongerenbeweging zelf haar leden met het opzeggen van lidmaatschappen. Bij de VVD bestaat de indruk dat de meeste ledenuitschrijvingen daags na de verkiezingen van jonge 'politieke hackers' waren. De PvdA zag vlak voor de verkiezingen een toename van leden en vlak daarna een afname.

Toch blijft de G500 onder leiding van Van Lienden proberen invloed uit te oefenen op bestuurlijk Nederland. "We stellen telkens een doel en daar zoeken we dan de middelen bij. Het middel ligt op dit moment niet de congressen", legt hij, nog student, uit.

De focus van de G500 ligt nu bij de pensioenen, maar daar invloed op uitoefenen is lastig. "Het is een erg complex geheel. Het zit ons onder meer dwars dat je niet zelf mag kiezen of je deelneemt aan een pensioenfonds. We zitten te broeden op stappen op dat front, en kijken naar een meer juridisch traject. Misschien moeten we processen voeren.

Van Lienden vervolgt: "Het was moeilijk om adviseurs te vinden op dit terrein, want degenen die er zijn werken al voor de pensioenfondsen. We hebben er nu twee die ons helpen. Er is ook veel geld voor nodig. Misschien is dit wel te groot voor ons, dat weten we nog niet."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden