Jonge politici / Haags wereldje gekraakt

DEN HAAG - De Tweede Kamer functioneert belabberd, de partijen vormen een besloten 'dichtgeroest circus' en het wordt tijd dat het bestaande politieke bestel 'ontploft' en tot iets beters wordt hervormd.

De kritiek van een groep jonge Tweede-Kamerleden -uit verschillende fracties- op het Haagse wereldje waarin ze verzeilden, is vinnig. Ze sloegen fors om zich heen tijdens de vraaggesprekken die zijn opgenomen in het vandaag te verschijnen boek 'Niet spreken met de bestuurder' van journalist Gerard van Westerloo.

Eerst het parlement: het kerverse D66-Kamerlid Lousewies van der Laan noemt het kamerwerk 'een spelletje dat we samen opvoeren'. ,,Iedereen kent zijn rol, iedereen weet wat het script is. Het is één grote happy family.'' Als dat zo blijft neemt Van der Laan over een jaar de benen. De PvdA'er Diederik Samsom over de Tweede Kamer: ,,Het is een draaikolk, een mallemolen van algemeen overlegjes en vragenrondes en van een leger ambtenaren dat niets anders doet dan mist creëren voor de kamerleden.''

Oplossingen hebben de jongeren ook. Samsom wil nog maar twintig procent van de huidige Haagse agenda behandelen. De VVD'er Mark Rutte en zijn D66-collega Boris van der Ham pleiten voor vermindering van het aantal kamerleden tot 75 of 100. Rutte, momenteel tevens staatssecretaris, zegt: ,,Kamerleden hebben gewoon te veel tijd''.

Veel jonge politici voorzien dat het huidige veelkleurige Nederlandse partijenstelsel z'n langste tijd heeft gehad. Mirjam Sterk (CDA), Ayaan Hirsi Ali (VVD), Nicolien van Vroonhoven (CDA), Rutte, Van der Ham en Samsom verwachten allemaal een nieuw twee- of driestromenland waarin VVD en PvdA mogelijk samenwerken en rond het CDA een nieuwe ethische partij ontstaat. Rutte bepleit 'het hele dichtgeroeste circus' van de bestaande politieke partijen, inclusief de VVD, te laten ontploffen om er iets nieuws voor in de plaats te zetten.

Kritiek op hun eigen partij schuwen sommige jongeren niet. Samsom noemt zijn PvdA 'een partij van heel bange mensen die niet over straat durven'. Mark Rutte haalt de zeis over zijn VVD, waar een klein groepje hobbyisten tijd over heeft om vanuit de partijtop te domineren. Bovendien een ingeslapen partij, meent Rutte: ,,Het is een gezellige kiesvereniging gebleven, we drinken nog een glaasje en emanciperen hoeft niet meer, we aten altijd al kaviaar met elkaar''.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden