Jonge Oostenrijkers weren vrouwen uit studentencorps

De Oostenrijkse studentencorpora blijven een mannenbolwerk. Op de algemene vergadering die het afgelopen weekend in Wenen plaatsvond, werd met ruime meerderheid een voorstel afgewezen om ook vrouwen als lid op te nemen. Het was niet helemaal een verrassing, gezien de grote waarde die in corpskringen aan traditie gehecht wordt.

Net als een eeuw geleden dragen de heren studenten grappige mutsjes in de kleuren van hun corps. Het bier wordt uit rustieke pullen gedronken, en net als de oude studentenliederen wordt ook de amicitia, de vriendschap voor het leven, in ere gehouden. Een leuke bijkomstigheid is dat een corpsverleden nuttig kan zijn voor een carrière in de politiek of het bedrijfsleven. Maar daarom gaat het natuurlijk niet, zoals elke corpsstudent zal bevestigen.

En echte amicitia heb je natuurlijk alleen tussen mannen. “De ontspannen, vriendschappelijke atmosfeer gaat verloren, wanneer er vrouwen bij zijn”, vindt een oude corpsbal. Als Couleurdamen mogen zij aan de arm van hun cavalier de bals en feesten bezoeken, maar van het echte corpsleven blijven de dames uitgesloten.

En toen kwam het jaar 1997, en een feministische golf overspoelde Oostenrijk. Eerst besloten de Wiener Philharmoniker, het mannenbolwerk bij uitstek, om ook vrouwelijke musici toe te laten. Vervolgens opende het Oostenrijkse leger zijn poorten voor het 'zwakke' geslacht. Enkele weken geleden ondertekenden meer dan 600 000 Oostenrijkers het zogenoemde Vrouwenpetionnement, dat een radicale gelijkstelling van man en vrouw bepleitte.

Zelfs binnen de corpswereld leek een frisse wind te waaien. Akademeia, het officiële tijdschrift van de corpora, kreeg een nieuwe hoofdredacteur, die er uitermate liberale ideeën op na hield. Onder de titel 'Wien wird schwuler' loofde het blad het nieuwe homovriendelijke klimaat in de Oostenrijkse hoofdstad.

Ten slotte waagde Norica, het meest vooruitstrevende studentencorps, de grote stap voorwaarts. Al sinds tien jaar bezat het een zustervereniging voor studentes met de naam Norica Nova. Als het aan het bestuur van Norica lag, zouden beide geslachten in de toekomst samen de geneugten van het corpsleven kunnen genieten. Om dat laatste te bereiken, moest echter eerst het Cartellverband, het overkoepelend orgaan van de corpora, zijn goedkeuring geven.

Afgelopen zondag werd de conservatieve orde hersteld. De al te progressieve hoofdredacteur van Akademeia werd afgezet, en meer dan twee derde van de gedelegeerden stemde tegen de toelating van vrouwen. Verrassend genoeg bleken de alte Herren, de afgestudeerden, minder moeite te hebben met vrouwen in hun gelederen dan de studenten.

“De jongeren die nog weinig ervaring hebben met vrouwen zijn het ergste”, verzucht een corpsstudente-in-spe.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden