Jonge ongelovige Marokkanen willen tijdens ramadan eten

Verkoopsters helpen klanten die lekkernijen inslaan voor na zonsondergang, in Rabat, Marokko. Beeld AFP
Verkoopsters helpen klanten die lekkernijen inslaan voor na zonsondergang, in Rabat, Marokko.Beeld AFP

Verschillende groepen jongeren in Marokko hebben aangekondigd in de ramadan in het openbaar maaltijden te organiseren. Ze willen dat overdag doen, op tijdstippen waarin ze geacht worden te vasten. De jongeren beschouwen zichzelf als ongelovig. Ze komen op voor de individuele vrijheid. Daartoe behoort volgens hen ook het recht om in de ramadan te eten, wanneer en waar men maar wil. Ze hebben een Facebookpagina geopend onder de titel 'wij vasten niet'.

Eildert Mulder

Drie jaar geleden was er een soortgelijke actiegroep. Al langer ijveren Marokkaanse vrijdenkers voor het schrappen van de bepaling in de strafwet, die eten in het openbaar in de ramadan verbiedt. Ook in andere moslimlanden is dat verboden. De sancties lopen uiteen van geldboetes tot zelfs de doodstraf, in Iran en Saoedi-Arabië. In Marokko staat er gevangenisstraf op, van één tot zes maanden. Als strijdlied hebben de jongeren het nummer 'Happy Nation' van de Zweedse groep Ace of Base uitgekozen. "Eet waar en hoe jullie willen. Een groet aan alle ongelovigen in de wereld", roept hun Faceboekpagina haar lezers toe.

Ergere vergrijpen
De jongeren zeggen niet de gelovigen te willen provoceren, omdat de oproep om te eten niet aan hen is gericht. Ze houden de gelovigen voor dat er ergere vergrijpen tegen de islamitische orde zijn dan oproepen tot eten: "Het kwaad is rondom u te vinden. Het is niet bij ons begonnen en het zal niet bij ons eindigen. Er zijn drankholen, bordelen, woekerbanken, nachtclubs, drugshandel. Ga eerst daar uw strijd leveren."

Regime
Volgens de Marokkaanse socioloog Rachid Toutouh zal het regime de actievoerders geen strobreed in de weg leggen, omdat het de islamisten dwars wil zitten, meldt de in Marokko geboren Nederlandse schrijver Said El Haji op zijn website. El Haji betwijfelt dat, omdat drie jaar geleden de journaliste Zineb Arzzoui een soortgelijke oproep deed om in ramadan publiekelijk te eten. Zij werd gearresteerd nog voor ze de kans had gekregen haar plannen uit te voeren.

Haji beschrijft hoe hij zelf met de ramadan brak: "Ik heb het grootste gezag getrotseerd. Dat is, anders dan sommigen denken, niet God of de Marokkaanse koning, maar mijn eigen vader. En dan heb ik het over die keer dat ik onomwonden tegen hem zei: 'Ik vast niet.'

Goddeloze tongen afsnijden
Op internet staan veel boze reacties op het initiatief van de ongelovige jongeren. 'De mislukkelingen', schrijft een van de reageerders. 'Ze zijn niet van de stoelen weg te slaan, waarop ze voor hun computer zitten, terwijl ze proberen met alle middelen aandacht te trekken. Laten ze liever gaan werken.' Hij laat de bestraffing over aan God, anderen verwijzen de vastenbrekers regelrecht naar de hel, of dromen ervan hun goddeloze tongen af te snijden. Een Facebookpagina, die als reactie is geopend, gaat minder ver, en neemt er genoegen mee als de jongeren verhuizen naar de Afrikaanse oerwouden, onder het motto: vrijheid eindigt waar die van anderen begint.

Overigens mogen de Marokkaanse atleten, die meedoen aan de Olympische Spelen, wel overdag eten en drinken in de ramadan. Dat hebben de hoogste moefti's van Marokko bepaald. De atleten gelden tijdens de spelen als personen die op reis zijn, en daardoor zijn ze volgens de sjaria ontheven van de plicht tot vasten.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden