Jonge Nederlandse pianisten veroveren de concertpodia

Anno 2013 gaat het beter dan ooit met het Nederlandse muziektalent. Opvallend veel Nederlandse pianisten, soms nog piepjong, bevolken momenteel de concertpodia. Van negen van hen verschijnen dit najaar cd's. Velen kregen ruggesteun van de Young Pianist Foundation. Aan de vooravond van het vijfde YPF-concours een greep uit het aanbod van onze jonge pianisten.

Nino Gvetadze (32)

Geboren in Georgië, maar opgeleid en woonachtig in Nederland, won zij het YPF-concours van 2004. Nadat Gvetadze drie jaar later de tweede prijs en de publieksprijs won in het Utrechtse Liszt-concours, brak ze internationaal door. Daarop volgde het winnen van de prestigieuze Borletti-Buitoni Trust Award in 2010.

Hannes Minnaar (28)

Sinds hij in 2010 als eerste Nederlander ooit een prijs won in het Koningin Elizabeth-concours in Brussel, geldt hij als een grote pianobelofte. Zijn twee solo-cd's bevestigen dat beeld: de laatste kreeg vijf sterren in Trouw. Met zijn Van Baerle Trio won hij dit jaar een Edison.

Thomas Beijer (25)

Won het YPF-concours in 2007. Hij heeft al op televisie gespeeld bij 'De Wereld Draait Door' en geldt als bijzonder pianotalent, maar profileert zich tevens als componist. Nam een indrukwekkende cd op met werken van Brahms en is met zijn tweede cd nu op de Spaanse toer.

Camiel Boomsma (23)

Maakt dit najaar zijn cd-debuut. Boomsma koos voor bijzonder repertoire: Wagner-transcripties. Boomsma studeert in Amsterdam en wist al meerdere prijzen in de wacht te slepen.

Nicolas van Poucke (21)

Studeert bij Jan Wijn aan het Conservatorium van Amsterdam. Hij bracht onlangs een door crowdfunding gefinancierde debuut-cd uit met de prikkelende titel 'I believe in Bach the Father, Beethoven the Son and Brahms the Holy Ghost of Music'. Won prijzen in vele nationale concoursen, waaronder dat van de YPF in de leeftijdscategorie tot 19 jaar (2010).

Lucas (20) en Arthur (17) Jussen

Lange tijd was de schattigheidsfactor de belangrijkste aantrekkingskracht van de 'broertjes' Jussen. Maar onder leiding van pedagogen als Jan Wijn, Maria João Pires en Menahem Pressler ging hun ontwikkeling gestaag door. Nu treden ze lang niet altijd meer op als duo. Vooral Lucas, nu studerend in Madrid, krijgt kansen bij vele orkesten. Zo jong als ze zijn hebben ze al een platencontract met Deutsche Grammophon.

Valentina Tóth (18)

Jong Nederlands pianotalent met Hongaarse wortels. Die verloochent zij niet: haar eerste cd is gewijd aan Bartók en Kodály. Studeert nog aan het Koninklijk Conservatorium, won het Prinses Christina-concours en trad al op in Carnegie Hall. Bereikte in 2010 de finale van het YPF-concours en doet ook dit jaar weer mee.

Martin Oei (16)

Pas zestien jaar, studeert aan de Young Musicians Academy te Tilburg, maar nam al drie cd's op, de eerste op zijn veertiende. Behalve op de moderne vleugel speelt hij graag op de fortepiano. Was laureaat bij de YPF en vele andere concoursen en heeft al een volle concertagenda.

Manuel Sanguino (15)

Speelt net zo goed saxofoon als piano en won op beide instrumenten een eerste prijs in het Prinses Christina-concours. Is geboren in de Dominicaanse Republiek en Spanjaard van nationaliteit, maar studeert in Utrecht aan de Academie voor Muzikaal Talent. Een van de kanshebbers in de jongste leeftijdscategorie van het komende YPF-concours.

Rangel Silaev (13)

Is in talloze filmpjes op YouTube te zien als het jongetje met de lange blonde haren, onder meer met die andere langharige pianist Jan Vayne. Silaev, leerling van de Tilburgse Young Musicians Academy, bracht inmiddels heel wat concoursen op zijn naam. Doet dit jaar mee in de jongste leeftijdscategorie van het YPF-concours.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden