Jonge moslims uiten kritiek op moskeeën

utrecht – - Moslimjongeren willen dat imams Nederlands spreken, de Nederlandse context kennen en ’informeren en inspireren’ in plaats van ’stampen’. Ook zouden moskeebesturen moeten verjongen.

Dat zijn aanbevelingen in het rapport ’Jongeren en hun islam’ van het onderzoeksinstituut Verwey-Jonker en Forum, instituut voor multiculturele ontwikkeling, dat vandaag wordt gepresenteerd.

Jonge moslims verlangen van moskeeën en imams dat ze meer doen om jongeren binnenboord te houden. Vooral Marokkaanse meiden klagen: „Ik denk dat de moskee echt mannengedoe is. Eigenlijk heb ik er niet zo veel te zoeken”, zegt een moslima in het rapport over de geloofsbeleving van jonge moslims. „Ik vind dat de imam nog steeds doet alsof het 1400 jaar geleden is”, meent een Turkse vwo-scholier. „Nog steeds stampen. En geweld wordt er ook af en toe nog wel eens gebruikt.”

De meeste van de 84 Turkse en Marokkaanse jongeren die aan het onderzoek meewerkten, zien geloof als een privézaak. Een klein gedeelte van de jongeren die de islam als belangrijkste leidraad zien en het geloof willen uitdragen, ervaart dat in Nederland als ’een relatief zware opgave’. Vooral veel Marokkaanse moslima’s uitten dat gevoel. Ze vinden dat ze door hun geloof te praktiseren moeilijk kunnen participeren. Het kost ze moeite zichzelf te zijn, ze zien hun toekomst op de arbeidsmarkt somber in en voelen zich soms niet thuis in Nederland.

De jongeren vinden dat het goed mogelijk is om hier een moslim te zijn, ’maar boven de positieve geluiden hangt een deken’. Die deken is de toon van het islamdebat en het ervaren van negatieve bejegening. Het geeft het gevoel niet als volwaardig burger te worden geaccepteerd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden