'Jonge moslim keert maatschappij helemaal niet de rug toe'
Jonge moslims houden zich, in tegenstelling tot wat soms wordt beweerd, helemaal niet afzijdig van de samenleving. De meeste van hen zijn er juist volop onderdeel van. Ze luisteren seculiere popmuziek, kijken naar dezelfde televisieprogramma's als niet-gelovige leeftijdsgenoten en hechten veel belang aan studeren en carrière maken.
Dat stelt antropoloog Daan Beekers dinsdag in Trouw. Beekers begaf zich voor zijn promotieonderzoek aan de Vrije Universiteit een jaar lang tussen soennitische moslims van 18 tot 28 jaar, in onder meer Rotterdam, Den Haag en Ede. Die jongvolwassenen van Marokkaanse afkomst bewezen volgens hem dat het wel degelijk mogelijk is om volop moslim én volop Nederlands te zijn.
Beekers conclusies zijn interessant in het licht van eerdere onderzoeken. Zo stelde pedagoge en onderwijsdeskundige Elsbeth Visser vorige maand nog dat strenggelovige moslimjongeren gefrustreerd en in zichzelf gekeerd zijn. Ze zouden leven met een afkeer van de Nederlandse samenleving, die ze te werelds vinden en waarin zij en hun religie mikpunt van discriminatie zijn.
Visser promoveerde op haar onderzoek naar de groep. Ze sprak 10 jongeren die op de inmiddels opgeheven islamitische middelbare school Ibn Ghaldoun in Rotterdam zaten.
Volgens Beekers spreken zijn proefschrift en dat van Visser elkaar niet tegen. Er is ongetwijfeld een strenggelovige groep die zich probeert af te zonderen, meent hij. Maar het grootste deel voelt daar niets voor.
In Trouw dinsdag een interview met antropoloog Beekers.