Jonge monniksgier strijkt neer op Friese kwelders

In het Friese Ferwerd is donderdag een monniksgier ontdekt. De vogel, die op grond van het verenkleed op een jaar oud wordt geschat, zit het meest op de buitendijkse kwelders en trekt veel bekijks. De aanwezigheid van de vogel is naar verluidt ruim twee weken stilgehouden.

Het is pas de tweede keer dat in Nederland een monniksgier wordt aangetroffen. De eerste maal was in oktober 1948, toen bij Beneden-Leeuwen (Gld) een vrouwtje werd gedood. Zij is opgezet en bevindt zich in een museumcollectie in Leiden.

De vogel van Ferwerd is gisteren door ruim honderd belangstellenden bekeken. Hij verplaatste zich in de loop van de dag twintig kilometer zuidwaarts, maar keerde later terug. De gier voedde zich met dode schapen, die ter plekke op de kwelders liggen. Het dier wordt volgens de Dutch Birding Association vaak lastiggevallen door honderden opgewonden scholeksters en grutto's. De vogel lijkt in de vlucht een vliegende plank, met zijn brede vleugels en zijn spanwijdte van 2,5 à 3 meter.

De laatste jaren zijn vaker gieren in ons land gezien. Soms gaat het vrijwel zeker om ontsnapte beesten, zoals in het geval van de Amerikaanse kalkoengier, die deze zomer in ons land werd gezien. De kans op min of meer wilde aasgieren, vale gieren en lammergieren is groter. In juni 1998 werden zes vale gieren gefotografeerd bij Draaibrug (Zld).

Een aantal gieren kan afkomstig zijn van projecten in Zuid- en Midden-Europa, waar wordt gepoogd de vogels als broedvogel te herintroduceren. De aaseters staan op veel plaatsen nog steeds onder grote jachtdruk.

Of de monniksgier in Friesland wild is, valt niet te zeggen. Hij is in elk geval schuw en waarnemers hebben nog geen ring om zijn poten kunnen ontdekken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden