Jonge Letta moet geloof in Italiaanse politiek herstellen

Enrico Letta zoekt middenweg Oom Gianni Letta is rechterhand Berlusconi

De nieuwe Italiaanse formateur is jong, voor Italiaanse begrippen zeer jong. Dat is volgens president Napolitano precies wat de Italiaanse politiek nu nodig heeft. Gisteren wees hij de 46-jarige Enrico Letta aan. Zijn opdracht is de komende dagen een regering te vormen van ministers uit het linkse kamp van de sociaal-democraten en het rechtse kamp van Silvio Berlusconi's PDL. De ploeg wordt aangevuld met technocraten en zal, als het aan Napolitano ligt, twee jaar aanblijven.

Als het Letta lukt, wordt hij de op twee na jongste premier van Italië sinds de Tweede Wereldoorlog. Zijn leeftijd speelt een rol bij de keuze, gaf de 87-jarige Napolitano gisteren toe. De Italianen hebben genoeg van de oude generatie politici die constant ruziën over het te voeren beleid, en overheidsgeld over de balk smijten. De autokeuze van Letta stelt de Italianen alvast gerust. In een simpele Fiat Panda - zonder chauffeur - arriveerde hij gisteren bij het presidentiële paleis.

Letta is ondervoorzitter van de sociaal-democraten. Hij spreekt vloeiend Engels, en is pro-Europees. Hoewel hij gisteren het Europese beleid bekritiseerde. Dat zou te veel gefocust zijn op bezuinigen in plaats van op groei. Met Letta's gematigd linkse profiel hoopt Napolitano het kamp van Berlusconi gerust te stellen. Zijn oom Gianni Letta is de politieke rechterhand van Berlusconi.

Of jurist Letta de partijen op één lijn weet te krijgen, blijft afwachten. Gisteren maakte hij duidelijk 'niet ten koste van alles' een regering te zullen vormen. "Italië bevindt zich in een zeer fragiele situatie, op politiek vlak heeft het land alle krediet verspeeld. We moeten antwoorden vinden op essentiële vragen: hoe pakken we de werkloosheid en armoede aan, en hoe maken we kleine bedrijven weer levensvatbaar?"

De linkse en rechtse partijen verschillen wezenlijk in de manier waarop ze de crisis willen aanpakken. Renato Brunetta, afkomstig uit Berlusconi's partij, begon gisteren al eisen te stellen. Hij zou alleen een regering steunen als de gevreesde onroerendgoedbelasting - ingevoerd door de vorige regering onder de technocraat Mario Monti - wordt teruggestort op de rekeningen van de Italianen.

Ondanks het gesputter lijkt het einde van de politieke impasse, die nu twee maanden duurt, in zicht. Dat heeft alles te maken met de herverkiezing van Napolitano. Na vijf onbesliste stemrondes accepteerde hij dit weekend een tweede termijn als president. Met als voorwaarde dat rechts en links stoppen met ruziën. Als er geen overeenstemming wordt bereikt over een nieuwe kieswet en over economische hervormingen, treedt hij alsnog af.

Berlusconi had van tevoren al gezegd samen te zullen werken met iedere kandidaat die door Napolitano zou worden aangesteld. Niet verwonderlijk. De mediamagnaat profiteert in de peilingen al van een hopeloos verdeelde linkse partij. Dat geeft hem macht. Als Berlusconi binnen de nieuwe regering zijn zin niet krijgt, trekt hij alsnog de stekker eruit.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden