Jonge latino's zitten als een spons in de les

Afgelopen jaar kwamen vijftigduizend kinderen illegaal naar de VS. De meesten van hen zitten nu op school.

De American Dream bestaat nog. Paris Hilton en de Kardashians zijn zo rijk dat ze van gekkigheid niet weten wat ze met hun geld moeten doen. Maar er is een groeiende groep jongeren in de VS die wel kansen gebruikt en vooruit wil komen: de arme Latino's uit Midden-Amerika.

Zo'n vijftigduizend kinderen lukte het dit afgelopen jaar illegaal hun paradijs te bereiken, de meesten zelfs zonder begeleiding van een volwassene. Nu het schooljaar begint, zitten velen van hen in de bankjes. In de VS hebben namelijk alle kinderen recht op gratis onderwijs, los van hun immigratiestatus. "Dit is het land van de enorme mogelijkheden. Dit is waar iedereen van droomt", vertelt Kenet Ramirez glunderend voor een tv-station in Houston, Texas. Hij bezoekt daar nu Liberty Highschool.

De kinderen zijn zoveel mogelijk ondergebracht bij familieleden. De meesten in staten als Texas, Florida en Californië, waar toch al veel latino's wonen. Soms maken ze meer dan een derde deel van de bevolking uit.

In het kleine Delaware, aan de oostkust onder New York, woont ook een aanzienlijke groep hispanics. Die komen af op werk in pluimveefabrieken en soja- en maïsvelden. Van de scholieren is een kwart van Spaans sprekende origine, zegt Dave Maull van het Indian River schooldistrict in Zuid-Delaware. Het is dus niet nieuw dat er veel latino's zijn, maar de grote aantallen nieuwkomers overvallen overal in de VS schoolleiders en docenten. Ook in Zuid-Delaware. "We dachten dit voorjaar: God, hoeveel komen er nog?", aldus Maull telefonisch.

Sinds januari kreeg Delaware 117 latinokinderen erbij, vooral uit Guatemala. "We snapten eerst niet waarom er zeventig in ons district Indian River in Zuid-Delaware zijn geplaatst. We weten niet eens bij wie ze wonen. Sommige bestuursleden van het schooldistrict zijn boos dat we van de deelstaat zo weinig informatie kregen. Maar waarschijnlijk wist die ook niet zo veel", aldus Maull.

Hoe doen de kinderen het nu, aan het begin van het schooljaar? "Ze zijn fantastisch. Ze willen niets liever dan leren, hebben er enorm veel plezier in. Het zijn modelstudenten", zegt hij. De docenten vertellen hoe de nieuwkomers als sponzen alle informatie opzuigen.

Geen wonder. Zij hebben thuis slecht of geen onderwijs gehad, dus kan lang niet iedereen lezen en schrijven. Een deel spreekt geen Engels. Sommigen spreken zelfs geen Spaans, maar slechts een Maya-dialect. Velen komen uit arme gezinnen of gewelddadige omstandigheden. En als je vanuit je bergdorp de barre oversteek hebt gemaakt, krijg je ineens les op een tablet.

"We zijn op 1 september begonnen met een speciaal project voor 46 leerlingen die geen Engels spreken", zegt Maull. Zij krijgen les van vier tweetalige leerkrachten die gespecialiseerd zijn in het doceren van Engels. Er is ook een gymleraar, en de kosten komen uit het gewone onderwijspotje.

De 46 zijn na een screening vrijwillig naar deze klassen gekomen. De rest van de groep is naar een van de andere zestien middelbare scholen in het district gegaan. "Ons doel is dat de 46 Engels leren en dan naar gewone scholen kunnen", aldus Maull. Zijn district had eerder al prijzen gewonnen met het zogeheten Dorp-project. Dat richt zich op het bijspijkeren van drie- en vierjarigen uit achterstandsgroepen, dus vóór zij naar de kleuterschool gaan.

Er klinkt op internet veel geklaag over de groeiende latinominderheid in het land, en de kosten voor begeleiding van de vele illegale kinderen. Republikeinse senator Rich Nugent van Florida zei op de radio dat veel jonge immigranten bendelid zijn: "Belachelijk dat wij hen opnemen".

Zulke geluiden heeft het Indian River schooldistrict in Delaware nog niet opgevangen. Maull: "Het is onze plicht hen zo goed te onderwijzen als we maar kunnen".

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden