Jonge, gezonde honden op de Nederlandse bok

Het is jonge-hondenbal bij de Nederlandse orkesten. Opvallend veel dirigenten-broekies, dus zij die nog geen grijze slapen, stramme ledematen of een zwak hart hebben, komen of kwamen hier langs om uitgeprobeerd te worden of zelfs om in dienst te treden. In die laatste categorie zitten Stefan Asbury (45), die als chef-dirigent bij het Noord Nederlands Orkest begon, en Antonello Manacorda (41), die vorige weekend als nieuwe chef van Het Gelders Orkest geïnstalleerd werd.

Voor die orkesten zit de speurtocht naar nieuw talent er dus voorlopig even op, alhoewel het scouten van zich onderscheidende baton-zwaaiers een constante zorg voor orkesten is. In Rotterdam kunnen ze zich gelukkig prijzen dat ze Yannick Nézet-Séguin (36) wisten te strikken voordat overige orkestdirecteuren doorkregen hoe goed de jonge Canadees wel niet was. Komend jaar begint Yannick naast zijn Rotterdamse functie als chef-dirigent van het beroemde Philadelphia Orchestra.

In Rotterdam zijn ze natuurlijk best bezorgd over hoe lang ze Nézet-Séguin kunnen behouden. En dus proberen ze daar ook nieuwelingen uit. De Spanjaard Pablo Heras-Casado (34) bijvoorbeeld en de Brit Robin Ticciati (28). Heras-Casado maakte in oktober een spectaculair debuut bij de Berliner Philharmoniker, maar zijn Rotterdamse optreden kreeg lauwe kritieken. Een anbod om Neeme Järvi bij het Residentie Orkest op te volgen sloeg hij af.

Ticciati oogstte niet al te veel bijval toen hij vorige maand op de bok bij het Koninklijk Concertgebouworkest debuteerde; waarschijnlijk een off day, of een gebrek aan chemie zoals Ticciati's leermeester en ontdekker Simon Rattle dat zelf ook bij het KCO meemaakte. Maar het KCO heeft meer ijzers in het vuur. Afgelopen donderdag debuteerde daar de Slowaak Juraj Valcuha (35). Eerder hoorden we in Amsterdam al Andris Nelsons (33) - de protégé van Mariss Jansons - , Daniel Harding (36) en David Afkham (28).

Valcuha's debuut valt in de categorie meesterlijk - een natuurtalent! Rachmaninovs Derde symfonie glinsterde en glansde onder zijn expressieve handen, en ook Barbers Celloconcert (met als soliste de fantastische Sol Gabetta) kreeg een modeluitvoering. Valcuha is een naam om goed in de gaten te houden.

Voor je het weet ben je ergens nodig. Gelukkig tikt Jansons' hart weer zoals het hoort, maar zijn voorganger Riccardo Chailly heeft vanwege hartproblemen plots veel moeten afzeggen. Concerten in München, een opera in Valencia, optredens bij zijn eigen orkest in Leipzig, én zijn debuut bij het Boston Symphony Orchestra waar hij gezien wordt als opvolger van James Levine. Eerder al ondervond Chailly dat zijn hart rare syncopen sloeg. Die zijn nu helaas teruggekeerd.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden