Jonge filosofen vervangen oude rotten

'G8 van de Filosofie' vindt verrassende invallers voor grote namen

De selectie was al rond, toen de zoveelste afzegging kwam. Gisteren maakte Filosofie Magazine de namen bekend van het wijsgerige dreamteam dat in april aantreedt in de Beurs van Berlage, tijdens de 'G8 van de Filosofie'. Zeven namen staan vast, maar naar een achtste wordt nog naarstig gezocht. Aanvoerder van de lijst: Peter Sloterdijk.

Filosofiemagazine en omroep HUMAN sloegen vorig jaar de handen ineen om de 'grootste' denkers ter wereld naar Amsterdam te halen. Het publiek mocht bepalen wie er in de selectie kwam; in driekwart jaar werden ruim achtduizend stemmen uitgebracht.

Toen begonnen de problemen. De populaire Martha Nussbaum, die op minieme afstand van Sloterdijk eindigde, moest verstek laten gaan. Ook het Sloveense orakel Slavoj Žižek kon niet komen. Reuzen als Jürgen Habermas, Daniel Dennett, Noam Chomsky - hun agenda's zaten vol.

De longlist werd afgewerkt, maar de ene afzegging volgde op de andere. Het gevolg: de helft van de uiteindelijke selectie is van buiten de longlist ingevlogen. Erg democratisch is dat misschien niet, maar het levert wel een verrassende, frisse lijst op, met de relatief onbekende Belgische politiek-filosofe Chantal Mouffe en de Amerikaan Benjamin Barber. En twee denkers die de gemiddelde leeftijd met meerdere decennia doen kelderen: de Australiër Damien Young (1975) en de Duitser Markus Gabriel (1980).

"Het was een hell of a job", verzucht Daan Roovers, hoofdredactrice van Filosofie Magazine. "De volgende keer beginnen we drie jaar van te voren met boeken." Dat ze zelf mensen moesten zoeken, heeft ook een positieve kant, benadrukt Roovers. "Zo kregen we meer regie en konden we balans aanbrengen. Nummer acht wordt bijvoorbeeld hoe dan ook een Afrikaan. Want we constateerden dat de lijst wel erg westers was."

Denker des Vaderlands René Gude is over de selectie te spreken. De eerste drie denkers, valt hem op, passen qua thematiek goed bij elkaar. Voor hen staat de erfenis van de Verlichting centraal, aldus Gude. "Moeten we het kritisch eens zijn met de Verlichting, zoals Sloterdijk, of zoals Gray juist kritisch ontstemd zijn? En daar moet je dan die Bauman bij zetten, interessant! Bauman is een prudente vooruitgangsdenker."

Ook naar de twee 'jonge dingetjes' kijkt Gude uit. "Neem Gabriel, een aanstormend talent. Als kennistheoreticus stelt hij fundamentele vragen over de aard van kennis. Relevant, want Nederland moet het helemaal van kennis hebben."

Enthousiast is Gude over Benjamin Barber. "Die zegt: je moet de wereld niet opdelen in natiestaten, maar in stedelijke gebieden. Dan is Nederland opeens een grote speler, van dezelfde orde als Mumbai of Sao Paolo. Dan is het des boeiender om Nederland als modelboerderij te zien voor het oplossen van wereldproblemen."

Want daar is de G8 voor bedoeld, zegt Gude. "Je moet ze natuurlijk niet zomaar wat laten kletsen."

Wie komen er wel?
1.Peter Sloterdijk

2.John Gray

3.Zygmunt Bauman

4.Chantal Mouffe

5.Benjamin Barber

6.Damon Young

7.Markus Gabriel

8.?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden