Jonge dansers en muzikanten proberen van alles uit

ANITA TWAALFHOVEN

De muzikanten zitten in leren jacks tegen de muur en trommelen ritmes met plastic bekertjes. Er komt een percussionist bij, een ander speelt mondharmonica en op de dansvloer ontwikkelt een chaotische krachtmeting zich tot een duet tussen een danser en danseres. Deze beginscène is exemplarisch voor de nonchalance in de dansvoorstelling 'Café Ed Sanders', met een jonge cast van De Dansers. De voorstelling is nog ruw en onuitgewerkt maar heeft zeker potentie.

Jeugddansgroep De Dansers wil moderne dans bij een breder publiek te brengen en vestigde zich daarom in de Utrechtse aandachtwijk Leidsche Rijn met de thuisbasis De Reuzenhal. De opzet van 'Café Ed Sanders', met een popband op de dansvloer, past hier ook bij. Zo op het oog passeren alle clichés van de jongerendans de revue: popmuziek, dansers op sportschoenen, merkkleding als kostuums en dansimprovisaties die het midden houden tussen streetdance en moderne dans. Toch waait er een frisse wind over het toneel.

'Café Sanders' is een soort jamsessie van talentvolle dansers en muzikanten die ongekunsteld van alles uitproberen. De muziek van de jongerenband is stijlvol: jongens met een doorleefde stem en originele muzikale uitstapjes. Ze combineren de geijkte drums, toetsen en gitaren met vrolijk gefluit, vingerknippen, een tamboerijn of een kleine mondpiano. Het klinkt zowel ruw als fluwelig. Ook de dans varieert, van verstild naar uitbundig en van uniseks bewegingen naar mannelijke en vrouwelijke bewegingspatronen. Als een stoer meisje op stevige sportschoenen even later in een wit jurkje voorbij danst zie je ineens hoe expressief haar bewegingstaal is. Mooi is ook het energieke tempo waarin de dansers rond elkaar draaien: een arm rond een nek, een hoofd in een hand, een pols tegen een been. Maar het is nog een beetje te gepolijst en mag meer de extremen opzoeken. De muziek brengt meer emotie over dan de dans.

Na steeds meer variaties op het thema dansimprovisaties en geluidsimprovisaties dringt de vraag naar de rode draad zich op. De voorstelling vraagt vooral om meer contact en onderlinge relaties tussen de dansers en de bandleden. Juist doordat ze zo losjes en ongekunsteld op het podium staan lijkt het onnatuurlijk om geen oogcontact te maken en af en toe iets te zeggen of naar elkaar te gebaren.

Toch is het samenspel tussen dansers en een live band veelbelovend. Artistiek leidster Wies Merkx heeft met de jonge cast verfrissend talent in huis gehaald. 'Café Ed Sanders' smaakt naar meer.

'Café Ed Sanders' van De Dansers. Info: www.dedansers.nl

Mees Kees, de geplaagde stagiair die in een rumoerige klas 6b het hoofd boven water moet zien te houden, staat komend weekend in 'De grote Mees Kees Show' in het theater. De samenwerking tussen de schrijfster en het orkest Holland Symfonia maakt nieuwsgierig. De 65 orkestleden brengen niet alleen composities van Berg, Brahms, Prokofjev en Tsjaikovski maar spelen ook de lastige leerlingen uit de klas van de onervaren meester. Schrijfster Miriam Oldenhave en illustrator Rick de Haas staan ook op het toneel: als vertelster en live tekenaar. Te zien op 5 en 29/1. Info: www.hollandsymfonia.nl

De klassieker 'Peter en de Wolf' is in 1936 gecomponeerd door Sergei Prokofiev om kinderen kennis te laten maken met de klanken van de instrumenten in een orkest. Vijf jaar geleden is er in samenspraak met de erfgenamen door producent In The Wings een kleurrijk vormgegeven theatervoorstelling van gemaakt. Met een nieuwe eerste akte waarin we hoofdpersoon Peter beter leren kennen. Daarna volgt het oorspronkelijke muziekstuk waarin hij met zijn dierenvrienden op avontuur gaat. Na de première in Theater Carré en een langdurige buitenlandse tournee is deze muziektheatervoorstelling nu op reis door Nederland. Info: www.peter-and-the-wolf.com

Muziektheater

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden