Jonge columnisten 1999

'Wat betekende PTA ook al weer?' Ik hoor het mijn vader elke keer weer vragen als ik met een cijfer van een K-toets thuis kom. Dat is de tweede fase. Doodgegooid worden met nieuwe afkortingen, nieuwe boeken, nieuwe 200 gulden kostende rekenmachines en niet te vergeten een studiehuis. Zelfstandig werken met honderd leerlingen om je heen waarvan de helft je vrienden.

Ik weet niet wat ze denken op dat ministerie, maar dat kan natuurlijk nooit goed gaan. 75 procent van je tijd zit je te niksen, te praten met andere slachtoffers of Tetris te spelen op je rekenmachine, want dat kan hij ook! Die overige 25 procent moet je werken als vier paarden, omdat je niets hebt gedaan. De leraren schuiven rustig de verantwoordelijkheid op jou af, want het stond in je planner. Voor leken, iedereen die niet op school zit dus, een plannner is een boekje waar voor elke week op staat wat je die week af moet hebben. Als je dan al stressend en zwetend het eerste jaar hebt afgesloten, komt het rapport.

In het kort komt het hier op neer. Heb je overal voldoendes voor gehaald, heb je zoals gewoonlijk niets te vrezen. Heb je echter voor je K- en T-toetsen gemiddeld een onvoldoende, dan wordt er gekeken naar je Z- en V-toetsen. Heb je daar gemiddeld een voldoende, dan heb je nog niets te vrezen. Heb je voor je Z- en V-toetsen, waarvan je dacht dat je die kon verwaarlozen omdat ze toch niet meetellen voor het eindexamen in tegenstelling tot de K- en T-toetsen, ook onvoldoendes gehaald, dan geven ze je een negatief advies. Dat wil dan zeggen dat je beter het jaar over kan doen. Als je dat niet doet, dan staat een leger vol leraren die wraak willen nemen in de komende jaren klaar. Begrijpt U er nog wat van? Ik ook niet. Ik wil geen studiehuis of tweede fase, ik wil gewoon uit een lokaal worden gestuurd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden