Jonge boer floreert op 'alternatieve Expo'

Ook de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry sprak op de Expo in Milaan. Deze foto is van zaterdag.Beeld reuters

In Milaan is de Wereldtentoonstelling, met dit jaar als thema 'Feeding the Planet, Energy for Life', momenteel het epicentrum van de mondiale discussie over de toekomst van de voedselvoorziening. De stem van de jonge boer ontbrak, maar die kon deelnemen aan een 'alternatieve Expo'.

Het is misschien wel de belangrijkste vraag van onze tijd: hoe voeden we de groeiende wereldbevolking, op een verantwoorde, eerlijke wijze? Op de Wereldtentoonstelling in Milaan vergaapten miljoenen mensen zich de afgelopen maanden aan de landen- en bedrijvenpaviljoens, waar overheden en multinationals pochten welke innovaties en oplossingen zij in pacht hebben om de toekomstige voedselproblematiek op te lossen.

Op dit internationale podium ontbrak helaas een stem. De stem van de jonge boer. De stem van de jonge voedselproducent. De stem van de jonge mensen die op het platteland wonen in op het Afrikaanse continent, in Azië en Latijns Amerika.

Daar werd echter iets aan gedaan. In korte tijd werd door middel van een crowdfundingsactie, maar ook met bijdragen van Italiaanse instituties en FAO en IFAD, een 'alternatieve Wereldtentoonstelling' opgezet. Geen parade van technologische innovaties, architectonische hoogstandjes en ronkende marketingcampagnes, maar een expositie van nieuwe ideeën, morele vraagstukken en antwoorden, en innovaties op lokaal niveau. Onder het motto 'We Feed the Planet' bogen 2.500 jonge mensen zich daar gedurende vier dagen over de vraag: 'als wij de wereld zullen moeten voeden in de toekomst, hoe ziet dat er dan uit?'

Jonge boeren
Onder deze jonge boeren bevonden zich vissers, kleinschalige voedselproducenten, studenten en young professionals uit 120 landen van over de hele wereld. Heftige discussies werden gevoerd tussen een biologische rijstteler uit Sri Lanka en een gangbaar werkende melkveehouder uit de polder, en tussen een 'urban farmer' uit Detroit en een visser uit Uganda.

Maar ze bereikten wel resultaat. In vijftien landen zijn inmiddels voedselopleidingen, ofwel Food Academies, gestart. Ook ontstonden er een vijftigtal nieuwe bedrijfjes en nieuwe samenwerkingen in de keten van boer naar consument. Vaak lokaal, soms grensoverschrijdend. Een honderdtal projecten, gericht op het aanjagen van ondernemerschap op het platteland, gingen in 35 landen van start.

Na wat initiële ongemakkelijkheid over het evenement, werd de delegatie op de laatste dag groots onthaald op de Wereldtentoonstelling zelf, door onder andere de Minister van Landbouw en de Minister van Buitenlandse Zaken van Italië. "Jullie hebben een gat gedicht, iets gebracht dat ontbrak in de opzet van de Wereldtentoonstelling", stelde Guiseppe Sala, directeur van de Expo.

Brief aan de wereld
De resultaten en actiepunten van de bijeenkomst zijn te lezen in een multimediaal webdocumentaire project met inzichten, quotes en ervaringen van de deelnemers, dat onder hoge tijdsdruk werd gemaakt in drie dagen: Never Waste a Food Crisis - A Letter to the World. Want hoe belangrijk en relevant het maken van een statement, zelfs een groots statement als 'We Feed the Planet' ook is, de onderliggende problemen zijn niet opgelost.

Hoe kunnen we discussiëren over de toekomst van voedsel als we in het nu onze zaken totaal niet op orde hebben? Hoe kan het bestaan dat in de wereld van iPhones en drones, 3D printers en internet, nog steeds bijna een miljard mensen te weinig te eten hebben? Dat alle beloftes en vooruitgang ten spijt, de gangbare landbouw nog steeds het milieu vervuilt en de bodemvruchtbaarheid aantast? Dat een boer, of dat nou in Nederland is of in Zimbabwe, met hard werk nauwelijks een fatsoenlijke boterham kan verdienen?

De brief aan de wereld is vooral een wake-up call. Een noodoproep van een nieuwe generatie aan de wereld. Er is genoeg gepraat, het is tijd voor actie. De technologie is er, de kennis is er, de energie en arbeid is er. Het voeden van de wereld op een verantwoordelijke wijze is een politieke keuze. En de tijd om de juiste keuze te maken raakt op.

Joris Lohman geeft met regelmaat een overzicht van wat er speelt in de wereld van voedsel en landbouw. Slow Food is een wereldwijde beweging van boeren, consumenten en food professionals met als doelstelling lekker, puur en eerlijk voedsel voor iedereen toegankelijk te maken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden