Tennis

Jonge belofte redt het in de finale van 'Rotterdam’ niet

Toernooidirecteur Richard Krajicek ziet in Felix Auger-Aliassime een toekomstig nummer één van de wereld. FOTO BSR Agency Beeld BSR Agency
Toernooidirecteur Richard Krajicek ziet in Felix Auger-Aliassime een toekomstig nummer één van de wereld. FOTO BSR AgencyBeeld BSR Agency

Felix Auger-Aliassime verloor in Rotterdam van Gaël Monfils. ‘De verwachtingen en druk zijn nieuw.’

Zelfs bij deceptie heeft de 19-jarige Felix Auger-Aliassime weinig tijd nodig om zijn antwoorden te formuleren. Als een volleerd orator vloeien de woorden uit zijn mond. Naadloos wisselt hij zijn Canadese Engels in voor het Frans. Ongemak kent hij allerminst: geen clichématig gebrabbel, maar veelal introspectieve bespiegelingen. “Ik bleef maar missen, missen en nog een keer missen. Ik dacht: wat zal ik doen? Moet ik doen wat ik anders doe, of moet ik proberen zijn spel over te nemen? Dàt was de twijfel die zich in mijn hoofd afspeelt.”

De – na Roger Federer – jongste finalist op het tennistoernooi van Rotterdam had net een bescheiden beleefdheidsapplausje met een geforceerd glimlachje ontvangen op de persconferentie. Zijn tegenstander, een grieperige Gaël Monfils won een eenzijdige finale (6-2, 6-4). Daarmee prolongeerde de Fransman zijn titel in Rotterdam.

Miskleun

Een uur eerder leek Auger-Aliassime verwilderd door zijn eigen spel. Weer een miskleun. Een zeldzame kreet van frustratie, zijn knokkels die op de besnaring van zijn racket beuken: het verhaal van Auger-Aliassime gevat in een beeld.

Het contrast met de doorgaans ingetogen, koele en serene houding van Auger-Aliassime eerder deze week in Rotterdam kon niet groter zijn. Misschien waren het de grillen van de jeugdigheid, maar zijn gejaagde, onzuivere spel – de overvloed aan foute slagen, slordig serveerwerk – speelde in de kaart van een routinier als Monfils. Het elegante, soepele spel dat Auger-Aliassime zo kenmerkt, was nergens te bespeuren. De Canadees zocht en zocht, maar leed vooral.

De wat onconventionele stijl van Monfils, ver achter de baseline kamperend, bracht Auger-Aliassime aan het twijfelen. “Met zijn positiespel heeft hij het vermogen je in de fout te duwen. Het bezorgde me ongemak. Dit is moeilijk te slikken.Op het einde was het gewoon overleven, punt per punt. Het geloof was weg.”

Ritueel

Het gevecht met zichzelf deed denken aan zijn woorden vrijdag na winst in de kwartfinale. De jonge belofte besprak het ritueel waar hij zich aan vastklampt om met druk om te gaan. “Het is zaak te accepteren dat je soms niet heel goed speelt, dat de tegenstander bij momenten beter is dan jij. Dat idee erkennen helpt, om de druk af te wenden. Zo deal ik er mee. Het gaat erom die emotie te accepteren.”

Een jonge onbekende Roger Federer kreeg in 2001 een wildcard voor het tennistoernooi van Rotterdam. “Maar ook Federer verloor zijn eerste finale”, sprak toernooidirecteur Richard Krajicek hem bemoedigend toe. Auger-Aliassime, geboren in 2000 wordt wel vaker neergezet als tennisster in wording. Ook Krajicek ziet in hem een toekomstig nummer één van de wereld.

Klasse

Hoewel Auger-Aliassime vlagen van klasse liet zien in Rotterdam, wil hij de beloofde sterrenloopbaan niet overhaasten. Hij debuteerde pas in 2018 op de ATP-tour, ook in Rotterdam. Datzelfde jaar speelde hij ook nog op het lagere niveau van de Futures en Challengers.

“De verwachtingen en druk zijn nieuw. Ik probeer te focussen op de zaken die ik kan beheersen: mijn werk, mijn spel, mijn toewijding. Als dat al goed zit, verdwijnt al een deel van de druk. Het is afwachten waar mijn spel me brengt. Want ik wil grote toernooien winnen, in de toptien belanden.”

Het tennisleven wordt heel erg geromantiseerd, stelt hij. “Als kind zag ik op tv niets van achter de schermen, alleen het succes. Mijn vader coachte me en drukte me op het hart: de weg is lang, er wachten nog zo veel stappen. Als kind besefte ik dat niet helemaal. Nu begrijp ik dat. In het tennis komt alles heel snel op je af, terwijl de weg ontzettend lang is.”

Lees ook:

Langzaam verdwijnt het taboe rond de mentale gezondheid van de proftennisser

Het veeleisende, soms eenzame bestaan kan voor proftennissers verworden tot een geestelijke uitputtingsslag. Het taboe rond mentale gezondheidlijkt langzaamaan wel te verdwijnen.

‘Rotterdam’ moet alweer verder zonder verbleekte Nederlandse tennissers

Haase verloor in Ahoy. Het Nederlandse mannentennis is op zoek naar een sleutelfiguur. Kan Griekspoor dat zijn?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden