Jonge architecten Elton Hoxhallari

TEUN LAGAS

Elton Hoxhallari (1981) wil de chaotischer manier van bouwen in zijn geboorteland Albanië niet verheerlijken, maar in het strak georganiseerde Nederland vindt hij de architectuur vaak wel erg eentonig.

"In de Albanese steden wordt nu opeens snel veel gebouwd. Er is op dit moment geld en de mensen willen nu huizen en kantoren neerzetten".

Dat gaat nu eenmaal anders dan hier, vertelt Hoxhallari, die zijn opleiding in Nederland volgde en nu aan de slag is bij MVSA Architects Amsterdam, het bureau dat in 2002 de beroemde schoen van de ING-bank langs de A10 ontwierp.

"Het bouwen in Albanië is zeker niet beter. Hier in Nederland wordt meer op kwaliteit gelet. Daar is de façade erg belangrijk, in Nederland letten we er meer op dat er ook achter de voorgevel kwaliteit is."

"Daar is ook stedebouwkundig meer vrijheid. Toch vind ik de chaotische wijken die in Albanië bijna organisch ontstaan wel wat hebben. In Nederland zijn hele wijken en straten doordacht en gepland. Die hebben zeker kwaliteit, maar door een straat wandelen in Albanië is vaak verrassender."

Wat hij wil als architect? Vooral gebouwen neerzetten die goed in de omgeving passen en daar goed op aansluiten. "Een mooi gebouw hoeft niet altijd heel opvallend te zijn. Schoonheid kan ook te vinden zijn in de juiste verhoudingen en details."

Verder wil hij graag duurzaam bouwen. Hoxhallari: "De toekomst is voor intelligente gebouwen die bijvoorbeeld optimaal gebruikmaken van zon, regenwater en natuurlijke ventilatie voor het binnenklimaat."

Duurzaam maar mooi. "Architectuur betekent voor mij de schoonheid laten zien. En een gebouw moet verbazen. Dat kan door bijzondere vormgeving, zodat je meteen 'wauw' zegt. Maar ik kan een gebouw ook heel mooi vinden als het aansluit bij het gebruik ervan en de bewoners of gebruikers er blij van worden. Dan is het ook goed ontworpen, maar dat valt misschien niet meteen op."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden