Jonge architecten Donna van Milligen Bielke

HENNY DE LANGE

Donna van Milligen Bielke (1983) is gefascineerd door grenzen. Grenzen stellen of ze juist opheffen. Zelf is de jonge architect momenteel over de grens. Ze zit voor drie maanden in Rome waar ze aan de American Academy aan verschillende projecten werkt. Deze werkperiode hoort bij de Prix de Rome Architectuur die ze in oktober won.

Van Milligen Bielke begon een jaar geleden haar eigen studio. Daarvoor werkte ze bij Powerhouse Company aan verschillende projecten. Van luxe villa's tot de renovatie van de Willemswerf in Rotterdam, het voormalige hoofdkantoor van Nedlloyd. In Rome doet ze onder meer mee aan een stedenbouwkundige competitie in Italië. Ook ontwerpt ze architectonische projecten van kleinere schaal of fictieve projecten voor publicaties.

Daarin spelen grenzen vaak een belangrijke rol. "Ik hou me graag bezig met grenzen definiëren. Grenzen stellen of juist opheffen. Om zo orde aan te brengen door een bepaalde aaneenschakeling van ruimtes. Dat wordt steeds belangrijker bij publieke gebouwen. Ze worden steeds meer een verlenging van de stad, waarbij de openbare ruimte overloopt in de publieke binnenruimtes."

Die opvatting vind je ook terug in het plan 'Cabinet of Curiosities' waarmee ze de Prix de Rome Architectuur won. Volgens de jury bedacht ze een even simpel als briljant ontwerp voor het gebied rondom de nieuwe Markthal in Rotterdam. Daar staat een verzameling markante gebouwen, zoals de Laurenskerk, de bibliotheek en paalwoningen in een leegte. Om meer samenhang te brengen in dit gebied, bakende ze de publieke ruimte om de iconen af met kaders, soms in de vorm van een zuilengang, soms in de vorm van een gebouw. Door deze ommuringen ontstaat een netwerk van nieuwe stegen, straten en pleinen. Zo wordt de uit elkaar gevallen binnenstad van Rotterdam geordend zonder te slopen of nieuwe iconen toe te voegen. Eigenlijk vertelt dit plan in een notendop wat Van Milligen Bielke drijft. Ze wil herbergzame steden maken.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden