Jonge ’ambassadeurs voor oecumene’ gaan Raad van Kerken een jaar kritisch volgen

De Raad van Kerken in Nederland gaat ’ambassadeurs voor de oecumene’ aanstellen. Die jongvolwassenen moeten de Raad een jaar kritisch volgen.

Als eregast op het jubileum van de Raad van Kerken in Nederland heeft prinses Máxima zaterdag in Utrecht het jubileumboek ’Waakvlam van de Geest’ in ontvangst genomen. Ongeveer twintig auteurs schetsen in het boek een beeld van de activiteiten van de Raad in de afgelopen veertig jaar.

Eerder op de dag zei voormalig algemeen secretaris van de Raad van Kerken Ineke Bakker dat er ondanks vele ’inspirerende momenten’ de afgelopen veertig jaar ook ’tijden van kilte, van een oecumenische herfst en winter’ zijn geweest. „Ieder van ons herinnert zich momenten van frustratie, onbegrip en pijn. Over de voortgaande verdeeldheid, over de onzinnige conflicten en prestigekwesties, over de kleinzielige kerkpolitiek en de misselijke machtsspelletjes, over de tragiek van kinderen Gods die er maar niet in slagen elkaar als broers en zusters te zien.”

Dat de oecumenische beweging er desondanks nog altijd is en doorgaat, is volgens Bakker ’te danken aan de genade van de Heilige Geest’.

Ook voorzitter Henk van Hout van de Raad van Kerken signaleerde dat ’de oecumenische utopie en de oecumenische werkelijkheid nog wel eens botsen’. Volgens Van Hout hebben de pioniers van de Raad van Kerken in veertig jaar evenwel een ’omslag in denken’ bereikt. „Eeuwen hebben we in Nederland exclusief gedacht, ons zelfvertrouwen gevoed door de ander te verketteren. Het is pas van één generatie dat we inclusief proberen te denken.”

„We laten veertig jaar achter ons en we gaan verder”, aldus Van Hout. „Laten we bij al het oecumenisch ongeduld niet vergeten dat we vijf of nog meer generaties bouwden aan de grote kathedralen in de Middeleeuwen. Daarmee vergeleken is het huis dat we de oecumenische beweging noemen nog zeer jong.”

Van Hout maakte bekend dat de Raad van Kerken jongvolwassenen tussen 20 en 35 jaar als ambassadeurs voor de oecumene wil aanstellen voor de periode van één jaar. „Zij worden gevraagd het werk van de Raad kritisch te volgen, maar tegelijk ook de eigen kerken door te lichten op hun oecumenisch elan.”

Marloes Keller, lid van het algemeen bestuur van de Wereldraad van Kerken, valt in die categorie ’jongvolwassenen’, maar, zo zei zij: „Noem deze groep, noem mij, niet de nieuwe generatie. Het suggereert dat de vernieuwing alleen bij mij vandaan moet komen. En noem mij, noem ons, vooral niet de toekomst van de kerk. Dat klinkt alsof u niet nu, maar in de toekomst met ons in gesprek wil.”

In de Raad van Kerken werken zeventien kerken en kerkelijke bewegingen samen. Daaronder bevinden zich onder meer de rooms-katholieke kerk, de Protestantse Kerk in Nederland, de Remonstrantse Broederschap, het Leger des Heils en de Syrisch-orthodoxe Kerk.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden