Jonge aids-activist Nkosi na lang ziekbed bezweken

KAAPSTAD - Zuid-Afrika's jongste aids-activist, Nkosi Johnson, is gisteren op twaalfjarige leeftijd overleden. Geheel in zijn stijl kwam zijn langverwachte dood op de internationale dag van het kind.

Nkosi kreeg vorig jaar wereldwijde aandacht door zijn ontroerende toespraak op een internationaal aidscongres in Durban. Daarin riep het jongetje president Mbeki op medicijnen te verstrekken om te voorkomen dat baby's aids krijgen. Jaarlijks worden in Zuid-Afrika zo'n 70000 baby's tijdens hun geboorte besmet met het hiv-virus.

Nkosi, door Nelson Mandela een 'icoon van de strijd voor het leven' genoemd, was het langstlevende kind met aids in Zuid-Afrika. Nadat hij op zijn tweede was afgestaan door zijn hiv-positieve moeder, werd hij geadopteerd door Gail Johnson. Zij bracht haar zoon voor het eerst in het nieuws in 1997, toen ze met succes de strijd aanbond tegen ouders van een lagere school, die niet wilden dat het aidspatiëntje werd toegelaten.

Nkosi's adoptiemoeder kreeg veel kritiek te verwerken. Ze werd verweten het leed van haar kind uit te buiten, of juist de gezonde Nkosi thuis te houden om donaties te ontvangen. Om die laatste beschuldiging te ontzenuwen liet zij een dag voor Nkosi's dood fotografen toe bij zijn bed, om te tonen dat het uitgemergelde, bewusteloze jongetje van minder dan tien kilo op sterven na dood was. Sinds december verkeerde Nkosi als gevolg van hersenbeschadiging in een half-coma en kon hij nauwelijks meer spreken.

Het is onzeker of president Mbeki, die momenteel in Groot-Brittannië is, aanwezig zal zijn op Nkosi's begrafenis. Volgens Johnson wenste haar zoon dat de president hem zou bezoeken voor een discussie over Mbeki's omstreden aidsbeleid. In april zei Johnson in Trouw dat haar zoon nog steeds boos was over het feit dat Mbeki vorig jaar van de aidsconferentie vertrok voordat de jongen zijn kritische toespraak hield.

Andere prominente Zuid-Afrikanen, onder wie Mbeki's echtgenote Zanele en oud-president Nelson Mandela, kwamen wel op ziekenbezoek. ,,Kinderen zoals Nkosi Johnson zouden moeten genieten van een leven vol vrolijkheid, lol en geluk'', zei Mandela, een uitspraak die kon worden opgevat als kritiek op de regering die nog steeds geen aidsmedicijnen beschikbaar stelt aan zwangere vrouwen. Zo'n 4,5 miljoen Zuid-Afrikanen zijn besmet met hiv, het hoogste aantal ter wereld.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden