Jong, zwart en nieuw stemt op Obama

(EPA)

Barack Obama is de nieuwe president van de Verenigde Staten dankzij de bovengemiddelde steun van jongeren, zwarten en nieuwe kiezers. Dat blijkt uit exitpolls in Amerikaanse media woensdag.

Voor Obama stemden ruim 62,3 miljoen Amerikanen, terwijl John McCain bleef steken op 55,2 miljoen stemmen.

Volgens de peilingen ontving Obama de stem van 66 procent van de mensen die zich voor het eerst hebben laten inschrijven als kiezer. Dat is veel hoger dan bij voorgaande verkiezingen. Ook jongeren die voor het eerst mochten kiezen, stemden massaal op de zwarte Democraat uit Illinois: 71 procent.

De zwarte gemeenschap stemde altijd al en masse voor de Democraten, maar nog nooit zo als dit jaar. Ze gaf haar stem bijna exclusief aan Obama. Hij kreeg 95 procent van de zwarte stemmen. Ook de Latino en Aziatische stem ging in meerderheid naar hem: 66 en 62 procent.

Alleen bij de blanke kiezer won McCain. De Republikein kreeg 55 procent van deze groep achter zich tegen 43 procent voor Obama. Traditioneel stemmen de blanken voor de Republikeinse Partij. Wel dient vermeld te worden dat meer blanken dan ooit op een Democraat stemden.

Ten slotte won Obama ook de strijd om de vrouw. 56 Procent van de vrouwelijke kiezers gaven hun stem aan hem. De mannen verdeelden hun stem bijna in gelijke mate over beide topkandidaten, maar ook hier won Obama de strijd, al was het met miniem verschil (49 tegen 48 procent).

Het platteland en kleine plaatsen stemden met 53 procent voor McCain. De grote steden zijn echter stevig in handen van Obama. Hier stelde 71 procent van het electoraat zich achter hem. Ook in kleine steden won hij (59 procent). In de buitenwijken is het verschil gering.

De gelovige stem ging naar McCain. Protestanten en mensen die zeker een keer per week naar de kerk gaan, steunen de Republikein met respectievelijk 54 en 55 procent. Bij de joodse kiezer was Obama veruit de favoriet met 77 procent van de stemmen. Een kleine meerderheid van de katholieken stemde voor Obama (53 procent).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden