Jong vlees

Met plastische chirurgie is het net als met Breezers: als je het in de uitverkoop gooit is de hipheid er snel vanaf. En het wás uitverkoop, het afgelopen jaar. De als docusoap vermomde reclamecampagne 'Make me beautiful' probeerde ons ervan te overtuigen dat je voor een beetje geslaagde make-over toch echt meer nodig hebt dan een scheermes of lippenstift. Met een grote luchtigheid werden scalpel, beitel en vetafzuiger in stelling gebracht.

Maar we waren niet overtuigd. De angstaanjagende voorbeelden van een overmaat aan cosmetische ingrepen worden steeds talrijker. Wie wil er nou serieus rondlopen met een paar opgezwollen lippen en een gezicht waar iedere emotie uitgebotoxt is? We zeggen Connie Breukhoven en weten dat de bevredigende formule voor een eeuwige jeugd nog steeds niet gevonden is.

Des te hoopgevender is het, dat de uiterste houdbaarheidsdatum van vrouwen voorzichtig een beetje lijkt te worden opgerekt. Met of zonder injecties of incisies, beroemde vrouwen bewijzen steeds vaker dat er leven is na de veertig. Model Jerry Hall, 47, poseerde voor Hennes & Mauritz -de herfst- én kerstcollectie. Actrice Demi Moore werd dit jaar 41 en maakte, na jaren afwezigheid, haar comeback in de tweede Charlie's Angels-film. Voorpaginanieuws! Niet alleen zag Demi, moeder van drie kinderen, er beter uit dan tien jaar geleden, ze verscheen ook met haar nieuwe, 25-jarige vriendje aan de arm op de première. Niet zomaar een groen blaadje, maar een van de veelbelovende nieuwkomers in de showbizz, model/presentator/acteur Ashton Kutcher.

Een jonge minnaar is de hipste accessoire voor beroemde vrouwen. De 31-jarige Cameron Diaz (ook Charlie's Angels) kreeg verkering met de 22-jarige Justin Timberlake, idool voor miljoenen gillende pubermeisjes en dé muzieksensatie van het jaar. In Nederland volgde Katja Schuurman (28) de trend door het aan te leggen met tegenspeler Teun Kuilboer (21).

Demi, Cameron en Katja zijn vrouwen naar het hart van Germaine Greer. De über-feministe bracht dit jaar een plaatjesboek uit waarin ze zich bekende tot de jongensliefde. 'Oud genoeg om seksueel geprikkeld te kunnen worden, maar nog niet zo oud dat ze zich moeten scheren', daar houdt Greer van. Pedofilie? De 64-jarige professor wuift die aantijging luchtig weg. Ja, als ze een man was geweest misschien.

Volgens Greer sluimert in iedere vrouw de begeerte naar jong vlees. Met die bewering slaagt ze er opnieuw in de man met een grote onzekerheid op te zadelen -toch een beetje haar levenswerk. Vrouwen zitten dus helemaal niet te wachten op een karakteristieke kop. Ook van mannen wordt een eeuwige jeugdigheid verwacht.

Dus dat wordt smeren. Schoonheidsproducten voor mannen waren al aan een gestage opmars bezig, nu ook het huis-tuin-en-keuken-cosmeticamerk Nivea een serie schoonheidsproducten for men heeft, is er geen ontkomen meer aan. Ook voor de badkamerspiegel worden de taken tussen man en vrouw steeds eerlijker verdeeld. En niet alleen daar, ook bij de anticonceptie. Aangemoedigd door hun vrouwen, die geschrokken zijn van de risico's van jarenlang pilgebruik, kiezen steeds meer mannen voor 'de knip'. Het aantal sterilisaties neemt volgens de daarin gespecialiseerde artsen toe. Onder autochtone mannen dan, allochtonen moeten er niets van hebben.

Is de man zonder vrouw beter af? Nauwelijks, als we HP/De Tijd mogen geloven. Dit blad beweerde dat Nederland homo-moe is. Moe van de grachtenparades en de ontmoetingsplaatsen. Nou, dat zijn niet alleen de buitenstaanders, ook veel homo's willen de bezem door hun wereldje halen. Zo stelden de nieuwe uitbaters van de ooit hippe club iT in Amsterdam dat ze een ontmoedigingsbeleid voor drag-queens voeren. Jonge homo's willen steeds vaker normaal gevonden worden. Er is zelfs een groep die zich 'nomo' noemt en zich heftig afzet tegen het nichterige gedrag van hun soortgenoten.

Maar dat hetero-Nederland opeens grote moeite heeft met homoseksualiteit, zoals HP beweert, dat lijkt toch wat overdreven. Voor veel mensen is het eerder een non-item geworden, zo gewoon als gesneden brood. Moe van exhibitionistische homo's én hetero's, dát zijn we wel een beetje. Dus even geen blote billen met zilveren tanga's ertussen, even geen travestieten, geen Menno Buch met zijn indianenverhalen en geen porno op tv. Met de vertrutting valt het wel mee, we zijn gewoon een beetje overvoerd de laatste jaren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden